Напередодні саміту НАТО сторони говорили про значне посилення кроків інтеграції України до Альянсу в секторі безпеки і оборони:

  • Рішення, яке РНБО ухвалила у закритому режимі минулої п’ятниці, для максимального прискорення досягнення Україною взаємосумісності з НАТО у секторі безпеки і оборони. Виконання всіх ухвалених рішень - на особистому контролі у Президента.
  • Призначення посла України при НАТО, як тільки це стане можливим з огляду процедури.
  • Впровадження наступних етапів реформи оборонних закупівель.
  • Просування “натівських” законопроектів в Верховна Рада України. Зокрема, зараз у профільному комітеті йде технічне опрацювання законопроекту про реформу СБУ до другого читання, після чого продовжиться парламентська дискусія і політичні консультації для якнайскорішого ухвалення закону і старту власне реформи.
  • Використання статусу Партнера НАТО з розширеними можливостями EOP - внутрішні технічні трансформації, які Україна вже робить, для обміну з країнами НАТО інформацією з обмеженим доступом в режимі реального часу захищеними каналами зв’язку. Також у фокусі - просування ще більшої участі українських військових у навчаннях і тренуваннях НАТО, у тому числі стосовно кібербезпеки і протидії гібридним загрозам.
  • Ключові питання в оборонній реформі за стандартами і практиками НАТО, на які необхідно звернути увагу, а саме в системі військового управління і наступні кроки для демократичного цивільного контролю.
  • Визнання Альянсом суттєвого прогресу України у виконанні Цілей Партнерства Україна-НАТО. Наступний крок — розгляд і погодження оновлений пакет Цілей Партнерства до 2025 року основним органом прийняття політичних рішень НАТО - Північноатлантичною Радою.

«Кожна ціль, за досягнення якої ми беремось, чи то в рамках Партнерства з розширеними можливостями, чи на виконання Річної національної програми, навіть дуже технічне – дає Україні надзвичайно потужну внутрішню трансформацію і наближає до найкращих світових стандартів колективної безпеки. Велику роль в цьому процесі відіграють стратегічні радники, які постійно тримають руку на пульсі», – зазначила Ольга Стефанішина.

 

Джерело: https://www.facebook.com/971688062945814/posts/4084842748296981/?d=n