В умовах сучасного світу самореалізація на глобальному рівні стає можливою, як ніколи раніше. Проте чи буде достатньо для глобального рівня самореалізації освіти старого зразка? Адже часто навіть найкращий з локальної перспективи національний університет зі світової точки зору виглядатиме як провінційне училище. 

Альтернатива існує: у Європі є справді міжнародні, космополітичні університети та освітні програми, навчання в яких стане гарним підґрунтям для самореалізації на європейському та світовому рівні:

- Коледж Європи https://www.coleurope.eu/

Заснований у 1949 р., відповідно до рішення Європейського конгресу у Гаазі, Коледж Європи є провідним закладом вищої освіти, що готує кадри для інституцій ЄС. КЄ має два рівноправні кампуси - у Брюгге, Бельгія та Варшаві. Навчання відбувається англійською та французькою мовами. Університет пропонує однорічні магістерські програми, зокрема: європейські міждисциплінарні студії, європейські політичні та адміністративні студії, європейське право, європейські економічні студії тощо.

Громадяни ЄС та країн Європейської політики сусідства можуть отримати стипендії на навчання у Коледжі Європи.

- Geneva Graduate Institute (Женевський інститут міжнародних відносин та розвитку) https://graduateinstitute.ch/

Інститут був заснований у 1927 р. для підготовки міжнародних працівників та дипломатів для Ліги Націй. І хоч остання згодом припинила своє існування, Інститут продовжує успішно функціонувати та навчати майбутніх політичних та дипломатичних працівників, зокрема, для ООН. Навчання в Інституті відбувається на магістерських та PhD програмах англійською та французькою мовами. Для майбутніх студентів доступні повні та часткові стипендії.

- Центральноєвропейський університет https://www.ceu.edu/

Університет заснований у 1991 р. за підтримки Дж. Сороса, розташований у Відні. Особливостями університету є подвійна акредитація — європейська та американська, та орієнтованість на міжнародних студентів. Навчання відбувається англійською мовою. Університет пропонує широкий вибір магістерських та PhD програм (а також МВА). Нещодавно засновані також декілька бакалаврських програм. Для майбутніх студентів доступна велика кількість повних та часткових стипендій.

- European University Institute https://www.eui.eu/

Дослідницький університет у Флоренції (Італія). Заснований у 1972 р. EUI пропонує PhD програми з права, економіки, політології та історії, магістерські програми з права та транснаціонального врядування, а також постдокторські програми для науковців. Університет є багатомовним, зокрема використовуються англійська та французька. 

- Програма ЄС Erasmus Mundus https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/students/erasmus-mundus-joint-master-degrees_en

Програма Erasmus Mundus надає можливість навчання на дворічних магістерських програмах (зі стипендією) у ЄС. Навчання протягом програми вібувається у 2-4 університетах (наприклад, 1-й семестр в одному університеті, 2-й - у іншому і.т.д.), у підсумку випускники отримують спільний європейський диплом. Повний каталог спеціальностей можна знайти тут: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/scholarships-catalogue_en Мова навчання — переважно англійська, проте існують декілька франко- та німецькомовних магістерок. 

Дедлайни варіюються від магістерки до магістерки, у середньому — у січні.

Джерело: https://t.me/internationalyouthopportunities/491