Завідувачка кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 Тетяна Фоміна провела факультативне заняття Школи наукового лідерства ХНУВС на тему «Документування воєнних злочинів: основні проблеми у діяльності слідчих».

У зустрічі взяли участь в офлайн та онлайн форматі представники всіх підрозділів вишу, курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти.

Тетяна Фоміна в інтерактивній формі розповіла учасникам про особливості документування воєнних злочинів та їх правового регулювання на рівні міжнародно-правових актів і національного законодавства, а також проблеми їх розслідування в умовах воєнного стану. Окремо доповідачка розповіла про особливості проведення ексгумації тіл загиблих, які були поховані на лісовому кладовищі за час російської окупації міста Ізюм на Харківщині, труднощі документування авіаудару російських військ по житловому будинку в Ізюмі, а також інші воєнні злочини. Їх розслідуванням у новітніх безпекових реаліях з проведенням тисяч надскладних і тривалих судових експертиз займаються слідчі органів досудового розслідування Національної поліції України. Під час заняття було наведено статистичні дані з офіційного сайту Офісу Генерального прокурора, а також окреслено практичні труднощі, що виникли перед органами досудового розслідування.

Голова Школи Віталій Найда акцентував увагу присутніх на тематиці зустрічі, яка є одним із ключових напрямів діяльності всієї вітчизняної правоохоронної системи в умовах воєнного стану, що наразі втілюється керівництвом Міністерства внутрішніх справ України у проведенні тематичних семінарів, форумів і програм, спрямованих як на здобувачів вищої освіти, так і на науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС України.

Курсанти та студенти активно долучалися до дискусії, ставили запитання щодо труднощів, з якими стикаються на практиці інші підрозділи, які взаємодіють з органами досудового розслідування в умовах воєнного стану. Здобувачів освіти також цікавило, які сучасні технології використовуються під час документування воєнних злочинів, зокрема в інших країнах.

ВЗГ ХНУВС