Завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна пройшла підвищення кваліфікації за програмою «Психологічна допомога викладачам та здобувачам освіти в конфліктах».

В умовах війни міжособистісні та внутрішньоособистісні конфлікти є невід’ємною складовою людського життя і найчастіше мають деструктивні наслідки як для людини, так і для установи. Із урахуванням специфіки організації освітнього процесу (онлайн чи офлайн), викладачам необхідні нові знання і навички для врегулювання конфліктних ситуації, покращення психологічного стану сторін.

Лектор заходу Владислав Зубченко – юнгіанський консультант, старший викладач кафедри психології Університету «КРОК» та Київського юнгіанського інституту – підготував теоретичний матеріал та різноманітні практичні завдання. Виклад матеріалу супроводжувався цікавими і нестандартними прикладами, порадами щодо врегулювання різних гострих реакцій та ситуацій. Учасники розглянули: види та причини конфліктів у колективах та групах, особливості прояву та етапи конфлікту, поведінку у конфліктних ситуаціях, інструменти запобігання та вирішення конфліктів, культуру спілкування у конфліктах, медіацію в освітній сфері.

Досягнуті результати відповідають вимогам до формування загальних компетентностей, визначених професійним стандартом на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», свідчать про здатність визначати причини конфліктів у колективах та групах, обирати інструменти їх запобігання та вирішення.

Сумська філія ХНУВС