У межах проведення заняття з юридичної психології, організованого професоркою кафедри гуманітарних дисциплін Надією Демиденко, зі студентами 1 та 2 курсів спеціальності «Право» зустрілася керівниця психологічної служби ГУНП в Сумській області, підполковник поліції Олена Ковальова. Тема заняття – «Стресостійкість під час воєнного стану». Розглядалися питання щодо збереження психологічного здоров’я, зокрема зменшення тривожності, страхів тощо.

Психологиня надала вичерпні відповіді на запитання студентів: чи варто будувати плани на майбутнє, якщо не знаєш коли закінчиться війна; чи коректно відзначати свята під час війни; як допомогти ветеранам війни адаптуватися після повернення з фронту тощо.

Особливу увагу Олена Ковальова акцентувала на реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Вона зазначила, що у межах цієї кампанії створено спеціальну сторінку: http://howareu.com, де містяться поради й методики, які допоможуть кожному піклуватися про ментальне здоров'я – своє і тих, хто поруч. Олена Ковальова також повідомила про серію спеціальних програм «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», де найкращі українські фахівці дають рекомендації щодо допомоги військовим, куди можна звернутися по психологічну допомогу у разі потреби: https://osvita.diia.gov.ua/courses/people-with-war-experience-dignity-interaction

Психологиня підкреслила, що за різних обставин, що виникають у житті, головне – не втрачати «людське в людині», залишатися толерантними у відношенні до тих, хто вас оточує, проявляти особливу повагу до воїнів, ветеранів, які втрачають здоров’я, виборюючи в надскладних умовах нашу перемогу.

ВЗГ ХНУВС