Доцентка кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Юлія Татаркіна за участі головної спеціалістки відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування, дізнання та підтриманням публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Харківської обласної прокуратури Олесі Арсені провела бінарне заняття для студентів факультету № 6.

На занятті були розглянуті суспільно небезпечні діяння, які посягають на встановлений порядок комплектування Збройних Сил України, що підриває її обороноздатність.

Доповідачка зазначила, що Верховна Рада зробила крок для посилення мобілізації в Україні, ухваливши 11 квітня 2024 року закон № 10449, який вносить кардинальні зміни до процесу мобілізації в умовах війни з росією. Прокурорка акцентувала увагу на те, що головною метою ухваленого законопроєкту є облік усіх військовозобов’язаних і оновлення їх даних, щоб держава чітко розуміла, хто може бути мобілізований, хто має право на відстрочку від призову, а хто є заброньованим. Крім того, детально розглянули ключові положення Закону, що стосуються як військовослужбовців, так і цивільних громадян України.

Окрему увагу приділили питанню кримінальної відповідальності громадян, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, відповідно до ст.ст. 335, 336, 336-1, 336-2, 337 Кримінального кодексу України. Олеся Арсені наголосила, що вже є випадки засудження осіб за порушення наведених норм законодавства.

Протягом заняття здобувачі вищої освіти не тільки ставили запитання, а й ділилися своїми життєвими прикладами.

ВЗГ ХНУВС