Доцентка кафедри педагогіки та психології факультету № 3 Ольга Медведєва разом із начальником сектору ювенальної превенції відділу превенції Камянець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області в межах вивчення дисципліни «Юридична психологія» розпочали серію бінарних занять для курсантів 2 курсу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ за темою «Психологія злочинної поведінки неповнолітніх».

Зазвичай, вже в дитячі роки людина починає осягати зміст елементарних суспільних заборон. Утім, пластичність дитячої психіки робить їх залежними від навколишнього соціального середовища. Внутрішні протиріччя, розрив між потребами та засобами їх задоволення, гостра сприйнятливість й уразливість підлітка, поверховість самосвідомості та самооцінки, відсутність стійких інтересів визначають особливу схильність дитини до впливу певних деструктивних умов. Тому в поведінці неповнолітніх виявляються суперечливість і нестійкість, різкі коливання від наївно-дитячих вчинків до серйозно мотивованих дій.

Разом зі здобувачами освіти було проаналізовано фактори впливу й соціально-психологічні детермінанти девіацій неповнолітніх, окреслено особливості їх форм проявів, розкрито вікову динаміку особистості неповнолітнього правопорушника й психологічні особливості поведінкових реакцій,  що сприяють вчиненню протиправних дій.

Здобувачі освіти опрацювали кейси з реальних справ за участю неповнолітніх й отримали новітні практичні навички застосування методів психолого-педагогічного впливу, спрямованих на підвищення компетентності у сфері взаємодії з дітьми й розслідування злочинів за їх участю. Заняття викликало жваву зацікавленість, наприкінці було приділено час відповідям на запитання та рефлексії отриманого досвіду.

ВЗГ ХНУВС