Стрес є невід’ємним атрибутом життя. Для працівників поліції він є вагомою складовою професійної діяльності. Стресостійкість – це якість особистості, окремими аспектами якої є стійкість, врівноваженість, опірність. Вона дозволяє особистості протистояти різного роду труднощам, несприятливому тиску обставин, зберігати самопочуття і працездатність в різних випробуваннях. Навички стресостійкості правоохоронцям потрібні так само, як і миттєва реакція на події. Без перебільшення діяльність поліції є складною в багатьох аспектах, а в умовах війни тим більше.

Доцентка кафедри педагогіки та психології факультету № 3 ХНУВС Ольга Медведєва провела для курсантів табірного збору факультетів № 1 та № 4 навчання із розвитку навичок стресостійкості. Здобувачі освіти отримали теоретичні знання щодо природи та специфіки виникнення й протікання стресу, а також оволоділи практичними навичками ефективного подолання стресу і саморегуляції емоційного стану в професійній діяльності за протоколом «4 стихії». Це – найперший протокол, який ізраїльські фахівці рекомендують застосовувати під час стресу, кризи чи травми.

У стресі люди втрачають контроль над своїм тілом і реакціями, тож перше завдання – повернути його і знизити напруження нервової системи. Протокол складається із чотирьох простих вправ, за назвами стихій:

  1. Стихія «Повітря» – керуємо диханням за допомогою техніки «Дихання за квадратом». В інших варіантах цієї вправи можна не рахувати або не затримувати дихання. Коли вплив стресової події надмірний, довжину паузи між вдихом і видихом можна скоротити. Головне – зберегти послідовність і робити спочатку видихи, а потім вдихи, і видихи робити довшими у два й більше разів, ніж вдихи.
  2. Стихія «Вода» – поповнюємо водний баланс. У стресі наші слизові оболонки пересихають. Стрес може спричинити зневоднення, а зневоднення може стати причиною стресу. Щоб вийти із цього замкненого кола, потрібно пити більше води, чаю чи іншої рідини. Якщо немає води, то слід втягувати щоки чи імітувати жувальні рухи. Це має заспокійливу дію, водночас починається процес слиновиділення.
  3. Стихія «Вогонь» – повертаємо здатність мислити. Під час стресу людина має тунельний зір – не може бачити широко, помічати, що відбувається навколо, і не може ухвалювати відповідальні рішення. У такі моменти в очах горить вогонь. Тому варто покрутити головою з боку в бік, подивитися на якісь великі предмети на кожному боці й називати їх.
  4. Стихія «Земля» – відновлюємо контроль над тілом. У момент травматичних подій тіло дуже напружується, стискається, тому необхідно дати йому розслаблення й відчуття керованості. Вправа полягає в тому, щоби по черзі напружувати та розслабляти м’язи (комплекс м’язової релаксації за Джекобсоном).

ВЗГ ХНУВС