Професорка кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 Юлія Загуменна та доцент кафедри конституційного і міжнародного права Олександр Радченко взяли участь у міжнародному семінарі «Supreme Courts in Poland and Ukraine: challenges and perspectives». Захід був організований у межах дослідницького проєкту «Верховенство права та незалежність судової системи: Основні виклики для України та Польщі у контексті інтеграції до Європейського Союзу» за підтримки Фонду польської науки за програмою FOR UKRAINE.

З вітальним словом виступила професорка конституційного права Ягеллонського університету (Польща), заступниця президента Комітету правових наук Польської академії наук, директорка Центру міждисциплінарних конституційних досліджень – Моніка Флорчак-Ватор. Із ключовими доповідями виступили: дослідницька стипендіатка Британської академії, колишня суддя Великої палати Верховного суду України – Тетяна Анцупова на тему «Актуальні виклики та перспективи для Верховного суду в Україні», професор права Університету Адама Міцкевича в Познані, суддя Верховного суду Польщі Павел Вілінський представив аналіз «Актуальних викликів та перспектив для Верховного суду Польщі». Міжнародна експертка з судової реформи, професорка Університету Вроцлава Анна Адамська-Галлант висвітлила питання «Незалежність судової системи як передумова членства України в ЄС». Доцент Варшавського університету, юрист у Гельсінському фонді з прав людини Марцин Швед розповів про «Роль громадянського суспільства у захисті незалежності Верховного суду Польщі в умовах кризи верховенства права».

Семінар завершився плідною дискусією та обговоренням актуальних викликів для судової системи обох країн і ролі судової незалежності у процесі європейської інтеграції. Набуті знання на семінарі будуть впроваджені в освітній процес відповідними кафедрами, що сприятиме підвищенню якості навчання та підготовки здобувачів вищої освіти.

ВЗГ ХНУВС