Відбулась чергова консультативна зустріч для місцевих рад і жителів територіальних громад Вінницької області на тему «Доступ працівників органів місцевого самоврядування до державних баз даних». Захід відбувся у межах взаємодії відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Представники Калинівської міської ради, Крижопільської та Стрижавської селищних рад підготували для експертів запитання, які найбільше їх хвилюють. У зустрічі взяли участь курсанти-клініцисти.

Модераторкою заходу виступила заступниця керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – доцентка кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 ХНУВС Тетяна Колісник і заступниця начальника Козятинського відділу надання безоплатної правничої допомоги Центрально-Західного управління надання БПД Північного міжрегіонального центру з надання БПД Ганна Мариніч.

Керівник секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Віктор Вікалюк наголосив, що в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій та діджиталізації у сфері публічного управління опанування навичок роботи з державними реєстрами необхідною умовою є надання службовцями органів місцевого самоврядування якісних і своєчасних послуг громадянам.

Тетяна Колісник проаналізувала державні реєстри ДП «Національні інформаційні системи», положення окремих нормативно-правових актів, згідно з якими надається доступ до відповідних реєстрів, зокрема Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», ідентифікатори, за допомогою яких здійснюється пошук у єдиних державних реєстрах. Експертка розповіла про особливості доступу органів місцевого самоврядування до єдиних державних реєстрів, визначила обсяг і структуру даних, якими обмінюються суб'єкти електронної взаємодії.

Ганна Мариніч зазначила, що як адвокат постійно звертається у повсякденній діяльності до державних реєстрів. Вона розглянула електронні сервіси Пенсійного фонду України, Державної податкової служби України, Міністерства внутрішніх справ України, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний реєстр боржників, а також надала відповіді на запитання територіальних громад.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниці Сергій Гіренко та Віталій Найда закликали представників територіальних громад підготувати запитання до наступної зустрічі, яка буде присвячена порядку створення патронатної сім’ї та оплати послуг патронатного виховання.

ВЗГ ХНУВС