Професор кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 Андрій Войціховський провів з курсантами першого курсу факультету № 2 інформаційно-роз’яснювальний захід з нагоди відзначення Дня Європи, що відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом.

Під час заходу було зазначено, що відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. Саме 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональної європейській структурі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті в 1985 році лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно 9 травня відзначати «День Європи».

Цей день, на відміну від міжнародних днів, запроваджених ООН та ЮНЕСКО, або державних і релігійних свят, не покликаний захищати когось від чогось або вшановувати чиюсь пам'ять. Для України це скоріше день-нагадування для країни, котра прагне стати повноправною частиною європейської спільноти і має на це всі права та підстави. У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй європейського континенту.

ВЗГ ХНУВС