Ідея створення книги «Гвардія наступу. Самовидець», на сторінках якої закарбовані історії захисників, належить Міністру внутрішніх справ України Ігорю Клименку. Її автором став військовослужбовець бригади «Буревій» Національної гвардії України Тимур Нагалевський. Книгу видано за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.

У заході взяли участь курсанти факультетів №№ 1, 4, Сумської філії, слухачі магістратури, студенти факультету № 6, науково-педагогічний склад, а також керівництво університету на чолі з ректором, генералом поліції третього рангу Валерієм Сокуренком. Захід модерував представник Департаменту комунікації МВС, нацгвардієць Денис Соколов.

Ректор зазначив: «Дуже приємно бачити вас сьогодні у Харківському національному університеті внутрішніх справ на Хмельниччині. Ми продовжуємо готувати кадри для Національної поліції України, для Сил безпеки та оборони. Це надзвичайно важливий захід для нашої молоді – курсантів і студентів, які беруть приклад із наших воїнів. Захисники і захисниці – наша гордість і слава, приклад стійкості, сили духу та справжнього патріотизму. Захищайте Україну, бережіть себе! Слава Україні! Героям Слава!».

«”Гвардія наступу. Самовидець” – книга про героїв, які впродовж третього року повномасштабної війни дають нам віру у власні сили, щоб боротися за свою свободу і незалежність, залишатися сильними та мужніми», – наголосив Денис Соколов.

Про головну ідею роману, яка полягає в тому, що історія – це зброя, розповів її автор: «В основу книжки вписані реальні історії. Вона мала бути художньою за змістом, але нам вдалось утримати баланс між реальністю і вимислом, і, можливо, саме тому цей роман переміг у відповідному конкурсі, який проводило Міністерство культури та інформаційної політики України. Ідея написання книжки належала Міністру МВС Ігорю Клименку, потім була зібрана креативна група, а написання доручили мені, як людині, яка має досвід роботи з текстами. Це буде не одна книга, а трилогія. Задумів і планів ще багато. Сподіваюся, що нам вдасться їх реалізувати найближчим часом».

Сторінки видання – ілюстрації мисткині Дар’ї Копійки, яка разом із автором книги їздила до бійців, аби особисто познайомитися, дізнатися про їхнє життя до повномасштабної війни, про вподобання і мрії.

До презентації доєднався герой Гвардії наступу, військовослужбовець бригади «Спартан» Богдан Назаренко. Він згадав історію своєї участі у бойових діях, зокрема обороні Харківщини та Запоріжжя. Розповів і про те, що надихає боротися далі. Богдан є автором збірника поезій, які почав писати з перших днів повномасштабної війни.

У межах заходу було презентовано короткометражний документальний фільм про героїзм Гвардії наступу.

Наприкінці заходу курсанти та студенти мали можливість поспілкуватися з Тимуром Нагалевським, почути відповіді на свої запитання.

ВЗГ ХНУВС