Напередодні Дня Конституції України кафедра конституційного і міжнародного права факультету № 4 провела онлайн круглий стіл на тему «Національні та міжнародні механізми захисту прав людини в умовах збройного конфлікту».

До учасників заходу звернулись: народний депутат України, голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бакумов, декан юридичного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, доктор юридичних наук, професор Віталій Серьогін, професор кафедри конституційного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олег Марцеляк, професор кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4, доктор юридичних наук, професор Микола Марчук, начальник сектору захисту прав людини Кам’янець-Подільського районного управління поліції ГУНП у Хмельницькій області Віталій Кавкало.

У роботі круглого столу взяли участь науковці та практики, здобувачі вищої освіти з усієї України.

Учасники представили доповіді, присвячені актуальним питанням захисту прав людини в Україні в умовах збройної агресії росії. Зокрема, обговорювалися конституційно-правові засади забезпечення прав людини, їх розвиток у галузевому законодавстві під час воєнного стану, проблеми дотримання міжнародно-правових стандартів щодо прав людини та особливості правоохоронної діяльності в умовах збройного конфлікту.

Особливу увагу було приділено аналізу конкретних випадків порушень прав людини внаслідок російської агресії, зокрема порушення права на життя, свободу, особисту недоторканність, право на справедливий суд та інші фундаментальні права. Доповідачі наголосили на необхідності документування цих порушень для притягнення винних до відповідальності та забезпечення компенсації постраждалим.

Враховуючи дату проведення заходу, учасники круглого столу підкреслили визначальну роль Конституції України як гаранта прав і свобод людини та громадянина, навіть у складних умовах збройного конфлікту. Було зазначено, що Основний Закон України встановлює чіткі механізми захисту прав людини, які мають бути забезпечені державою навіть під час війни.

Підсумовуючи роботу круглого столу, завідувачка кафедри конституційного і міжнародного права Тетяна Гудзь наголосила на важливості ефективної взаємодії між національними та міжнародними механізмами захисту прав людини, підкреслила необхідність удосконалення національного законодавства для приведення його відповідності до міжнародних стандартів і забезпечення ефективного захисту прав людини в Україні.

ВЗГ ХНУВС