Захід пройшов за темою «Мінна безпека в умовах воєнного стану» у межах співпраці відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. У підсумковій у ІI-му семестрі 2023/2024 н.р. консультативній зустрічі взяли участь курсанти-клініцисти, представники відділів освіти, культури та спорту територіальних громад, шкіл, гімназій і ліцеїв Вінницької області.

Представники Побережненського філіалу КЗ «Степанівський ліцей з дошкільним підрозділом», відділу освіти, культури та спорту Махнівської сільської ради підготували для експертів запитання, найпроблемніші з погляду забезпечення безпеки дітей у закладах загальної середньої освіти Вінницької області.

Модераторкою заходу виступила заступниця керівника секретаріату Асоціації Світлана Буяльська, експертом – викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 ХНУВС, ветеран військової служби, учасник бойових дій та миротворчих операцій, кавалер ордену «За мужність» ІІІ ступеню Сергій Кучинський.

Від імені територіальних громад Вінниччини до присутніх звернувся керівник секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк. Він подякував керівництву та особисто ректору університету Валерію Сокуренку за проведені на високому професійному рівні заняття, кожне з яких було присвячено актуальним правовим питанням важливим для життєдіяльності територіальних громад. Віктор Вікалюк підкреслив, що поліцейський виш надає професійну консультативну підтримку як із правових, так із безпекових питань і висловив сподівання, що така плідна співпраця з університетом продовжуватиметься у нових спільних заходах.

Сергій Кучинський розпочав заняття з характеристики загального поняття протимінної діяльності, звернув увагу на положення Закону України «Про протимінну діяльність в Україні». Експерт із багаторічним досвідом служби докладно проаналізував особливості гуманітарного розмінування в Україні, ризики, пов'язані з вибухонебезпечними предметами та перебуванням на потенційно забруднених територіях. Він продемонстрував основні протипіхотні та протитранспортні міни, роз'яснив особливості поводження з нерозірваними боєприпасами, суббоєприпасами, саморобними вибуховими пристроями. Розповів також про тактику повернення додому на деокуповані території, фізичні наслідки ураження осколковим снарядом чи міною, правила поведінки під час виявлення вибухонебезпечних предметів, ознаки небезпечних територій.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у м. Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда подякували працівникам Асоціації за плідне партнерство у межах реалізації унікального проєкту, ознайомили присутніх на заході учнів і представників адміністрацій закладів загальної середньої освіти Вінниччини з перевагами навчання у ХНУВС, спеціальностями, за якими готують фахівців, перспективами подальшого працевлаштування після закінчення вишу.

ВЗГ ХНУВС