У Харкові відбувся тренінг для керівного складу урядових установ України, присвячений питанням впровадження кращих практик кібербезпеки в діяльність державних установ. Це один із тренінгів, що проходять у різних містах України за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко разом із Координатором проєктів ОБСЄ в Україні Генріком Вілладсеном після завершення тренінгу вручив його учасникам сертифікати про успішне проходження навчання.

В якості експертів у харківському тренінгу взяли участь: заступник начальника Управління інформаційних технологій та програмування Депратаменту кіберполіції Національної поліції України Станіслав Самойлов, представники кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4  Харківського національного університету внутрішніх справ – завідувач кафедри кандидат юридичних наук доцент, підполковник поліції Олександр Манжай та професор цієї ж кафедри кандидат технічних наук, доцент Віталій Носов.

Учасники заходу навчилися створювати систему управління інформаційною безпекою на базі стандартів ДСТУ ISO/IEC 27-ї серії. Було представлено теоретичну та практичну складову організації системи інформаційної безпеки, проведено практичне навчання та здійснено обмін досвідом роботи між учасниками заходу.

Під час навчання розглядалися теми розробки політики безпеки, організації забезпечення безпеки інформації, безпеки людських ресурсів, контролю доступу, криптографічного захисту, безпеки комунікацій та експлуатації інформаційних ресурсів, управління інцидентами інформаційної безпеки.

Навчання проходять у межах міжнародної підтримки зусиль з посилення спроможностей українських державних органів у сфері кібергігієни та кібербезпеки. Саме тому захід відвідали Міністр закордонних справ Республіки Польща Збігнєв Рау, посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі, голова Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен та інші посадовці.

Вручаючи учасникам тренінгу сертифікати, Валерій Сокуренко побажав якісно впровадити набуті знання та навички в діяльність державних органів та підкреслив важливість удосконалення кібербезпеки урядових установ. Він зазначив, що з 1998 року університет готує фахівців з кібербезпеки для Національної поліції України, активно залучається до протидії високотехнологічній злочинності територіальними підрозділами поліції. Зараз виш допомагає підвищити загальнодержавний рівень кібербезпеки згідно із завданнями Стратегії кібербезпеки, затвердженої Указом Президента України у 2021 році.

«Харківський національний університет внутрішніх справ відкритий для всіх, хто бажає отримати знання з кібербезпеки», – наголосив у своєму виступі ректор поліцейського вишу.

ВЗГ ХНУВС