Представники ХНУВС – головна наукова співробітниця науково-дослідної лабораторії з проблем наукового забезпечення правоохоронної діяльності та якості підготовки кадрів Тетяна Матюшкова, доцент кафедри оперативно-розшукової діяльності та розкриття злочинів факультету №2 Іван Грабазій, старша викладачка кафедри конституційного і міжнародного права факультету №4 Наталія Філіпська і старша викладачка кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету №1 Валерія Гнатенко взяли участь у тренінгу з розслідування міжнародних / воєнних злочинів, що пройшов на базі Національної академії внутрішніх справ.

Програма і навчальні матеріали тренінгу з розслідування міжнародних / воєнних злочинів розроблені співробітниками Консультативної місії Європейського союзу в Україні. Лекційні і практичні заняття проводили представники КМЄС. Зокрема, Марк Рорда зосередив свою доповідь на нормах міжнародного гуманітарного права та їх застосуванні, зупинившись на докладному розгляді прикладів судових рішень у окремих справах про міжнародні злочини в Міжнародному кримінальному суді. Джозеф Клемменсен ознайомив слухачів із сутністю та особливостями фіксації сексуального насильства, що вчиняється під час збройного конфлікту, а також гендерно-обумовленого насильства. Міхал Вивода довів до відома присутніх основні положення розвідки на базі відкритих джерел, а Хелена Хабракен розповіла про кримінальний аналіз. Серж Мартін і Матті Раатікайнен висвітлили поняття міжнародних злочинів і особливості їх розслідування, акцентувавши увагу на особливостях огляду місця події, опитування жертв, очевидців воєнних злочинів, а також осіб, підозрюваних у причетності до їх вчинення. Також під час тренінгу старший слідчий ГУ НПУ у Київській області Іван Дулкай ознайомив учасників курсу із деякими напрацюваннями щодо проведення огляду місця події та проведення інших невідкладних слідчих (розшукових) дій при документуванні воєнних злочинів, вчинених в м. Ірпінь Київської області у березні 2022 року.

Отримані знання будуть використані для актуалізації освітніх матеріалів у навчальних дисциплінах «Криміналістика», «Методика розслідування окремих видів злочинів», «Оперативно-розшукова діяльність», «Кримінальний процес», «Досудове слідство», «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних із збройною агресією проти України», «Міжнародний захист прав людини», «Міжнародне право», «Актуальні проблеми захисту та дотримання прав і свобод людини в правоохоронній діяльності» тощо.

ВЗГ ХНУВС