Доцент кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Олексій Салманов взяв участь у міжрегіональному тренінгу «Протидія незаконному обігу вогнепальної зброї та вибухівки» («Illicit firearms trafficking – investigation techniques») м. Варшава (Республіка Польща) від Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL).

Тренерами виступили представники поліції та аналітики з Португалії, Франції, Бельгії, Іспанії, Великобританії, США та інших країн, які мають власний досвід боротьби з незаконним обігом стрілецької зброї; торгівлею вогнепальною зброєю та його запасними частинами з використанням послуг міжнародних поштових компаній; заходах, спрямованих на посилення міжнародного співробітництва та обміну інформацією в галузі незаконного обігу вогнепальної зброї; зборі розвідувальних даних щодо ситуації легальної мережі, нелегального обороту, придбання та відслідковування боєприпасів; профілактиці незаконного обігу вогнепальної та іншої зброї.

Під час тренінгу учасники різних країн обмінювалися своїм досвідом збору розвідувальних даних (збору, обробки та аналізу інформації) щодо нелегального придбання, виготовлення, перетворювання, контрабанди та відслідковування використання вогнепальної та іншої зброї, боєприпасів, вибухових речовин. Окрему увагу було зосереджено на профілактичних заходах незаконного обігу вогнепальної та іншої зброї через призму Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.

Учасники тренінгу також поспілкувалися з представниками Інтерполу, Європолу, Держдепу США, представниками правоохоронних органів Грузії, Азербайджану, Вірменії та Молдови, обмінялися досвідом і думками за темою курсу.

За підсумками тренінгу Олексій Салманов отримав сертифікат від Агентства Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL).

Отримані знання та навички використовиватимуться в освітньому процесі та підвищенні кваліфікації поліцейських.

ВЗГ ХНУВС