Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності підполковник поліції Олексій Сердюк взяв участь у 23-й щорічній конференції Європейського товариства кримінології EUROCRIM 2023, передконференційному семінарі та зустрічі редакторів спеціального випуску Європейського кримінологічного журналу, присвяченого війні в Україні, що проходили у м. Флоренція (Італія).

Щорічна конференція Європейського товариства кримінології EUROCRIM є центральним науковим заходом, на якому презентуються результати найбільш значущих європейських та світових досліджень злочинності. Цей захід є найбільшим кримінологічним форумом світу, як і конференція Американського товариства кримінології, в яких протягом останніх років Харківський національний університет внутрішніх справ постійно бере участь.

ХНУВС виступив співорганізатором двох секцій конференції EUROCRIM 2023, присвячених війні РФ проти України: «Конфлікт, злочинність та міжнародна участь: розуміння та документування злочинів воєнного часу в Україні» та «Злочинність воєнного часу: зміни Українського соціального та кримінологічного ландшафту 2022-2023 років». Як співорганізатор Олексій Сердюк зробив доповіді на обох секціях конференції на теми «Організована злочинність і корупція у воєнній Україні» та «Добробут і психічне здоров’я у воєнній Україні».

ХНУВС у партнерстві з Поліцейським інститутом східного регіону Англія Раскін Університетом (м. Кембридж, Сполучене Королівство), Центром міжнародного кримінального правосуддя, Нідерландським інститутом вивчення злочинності та правоохоронної діяльності, Університетом Гронінгену та Вріє Університетом Амстердама подав успішну заявку на спеціальний випуск Європейського кримінологічного журналу (EJC), присвяченого війні в Україні. Журнал випускається Європейським товариством кримінології і є одним з найбільш престижних видань у сфері кримінології у світі (перший квартиль Scopus та WoS). Олексій Сердюк є редактором цього спеціального випуску. Всього до спеціального випуску EJC було відібрано 12 статей, з яких шість готують представники ЗВО МВС України. Під час передконференційних заходів було проведено семінар, на якому авторські колективи спеціального випуску EJC представили редакторам свої статті для обговорення та отримання зауважень. Відбулася також зустріч редакційної колегії, у складі якої представником від України є Олексій Сердюк.

Задля сприяння розвитку співробітництва з міжнародними науковими установами, а також з метою отримання допомоги у відновленні матеріально-технічної бази Харківського національного університету внутрішніх справ під час участі у заходах, організованих Європейським товариством кримінології, Олексій Сердюк презентував наукові проєкти ХНУВС та МВС України. Один спільний проєкт програми Горизонт Європи, підготовлений Олексієм Сердюком з присутніми на конференції партнерами, вже схвалений і до складу дослідницького консорціуму входить як ХНУВС, так і МВС України. Обговорено організаційні питання підготовки конкурсних заявок на наступні проєкти, схвалено тематику, визначено донорів.

Участь завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Олексія Сердюка у заходах, організованих Європейським товариством кримінології у м. Флоренція (Італія), дозволила на високому рівні презентувати наукову роботу Харківського національного університету внутрішніх справ, досягти домовленості про співпрацю як з організаторами конференції, так і з її учасниками.

Посилання на вебсайт конференції з програмою та абстрактами доповідей: https://eurocrim2023.com

ВЗГ ХНУВС