Завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Валентина Василенко та професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло спільно із викладачем Юридичного інституту Талліннського технічного університету кандидатом юридичних наук Ольгою Шуміло провели інтегроване заняття у межах спільних тем навчальних дисциплін «Теорія держави та права», «Українська мова професійного спрямування» - «Правові системи світу. Комунікативна культура» для студентів першого курсу, що набувають знання в галузі спеціальності «Право».

На лекції були розкриті питання активізації сучасних суспільно-правових відносин, насамперед між державою та суспільством, зокрема щодо запровадження нових комунікаційних форм. Спікер наголосила, що соціально-правові комунікації транзитивної доби виступають як засіб забезпечення діалогу держави й громадянина та як регулятивний і соціально конструктивний чинник суспільного розвитку.

Під час зустрічі було висвітлено основні поняття кримінального права крізь призму правових систем світу, розкрито підходи до визначення злочину з позицій позитивізму та моральної теорії, наведено критику цих теорій та історичні приклади. Також продемонстровано було різні підходи до криміналізації суспільно небезпечних діянь та кореляцію між легалістськими і моральними засадами. Насамкінець наведено різні підходи до класифікації злочинних діянь в країнах світу,  а також до визначення дії кримінального закону у часі та просторі.

ВЗГ ХНУВС