Представник Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні, керівник відділу з питань розслідувань міжнародних злочинів Міхал Вивода (громадянин Чеської Республіки) і радник із правових питань КМЄС Олександр Іщенко провели два одноденні тренінги для курсантів і представників науково-педагогічного складу факультету № 4 ХНУВС.

Тренінг із використання відкритих джерел інформації (OSINT) під час розслідування воєнних злочинів орієнтований на поглиблене вивчення курсантами основних джерел OSINT та оволодіння практичними навичками з використання найбільш дієвих інструментів OSINT. Мета – встановлення особи воєнних злочинців і розслідування воєнних злочинів. Тренінги проведені для тих, хто вже має певний рівень знань і досвід виконання відповідних завдань, зокрема у межах Навчально-тренувального центру пошуку та аналітичної роботи у кіберпросторі ХНУВС.

Основна робота учасників тренінгу полягала в поєднанні теоретичного матеріалу з практичним відпрацюванням завдань під керівництвом тренерів із розподілом учасників на окремі підгрупи; презентацією лідерами груп отриманих результатів на розгляд тренерів та інших учасників, їх подальшим аналізом та обговоренням. Програма заходу охоплювала такі питання: основні джерела і корисні інструменти OSINT, приклад панелі інструментів OSINT, роль OSINT у розслідуванні воєнних злочинів, правова база та цифрові докази, сутність базової OSINT-підготовки, OSINT проти соціальних мереж, практична демонстрація результатів використання OSINT як доказів зв’язку у збройних конфліктах, аналіз практичних прикладів, актуальні виклики OSINT тощо.

Дискусії між учасниками тренінгу та представниками КМЄС торкалися принципів міжнародного застосування OSINT із метою встановлення осіб, причетних до вчинення злочинів, можливостей окремих видів пошукових систем розпізнавати обличчя злочинців, встановлювати метадані місця вчинення злочину тощо. Окрему увагу учасників тренери спрямували на приклади із судової практики щодо визнання доказового характеру інформації, здобутої завдяки аналізу відкритих джерел, а також особливостям використання окремих програм для встановлення інформації, що має значення у розслідуванні кримінальних правопорушень.

Завдяки тренінгу підвищили рівень своєї кваліфікації понад 30 представників ХНУВС, які отримали про це відповідні сертифікати.

ВЗГ ХНУВС