Фахівчиня відділу міжнародного співробітництва Світлана Вечірко взяла участь у презентації Програм міжнародного співробітництва ЄС Interreg Europe / URBACT, яка проводилася за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації. Проєкт впроваджується Українським інститутом міжнародної політики спільно з Департаментом координації міжнародної технічної допомоги Секретаріату Кабінету Міністрів України та за підтримки Європейського Союзу і Міжнародного фонду «Відродження».

Одним із пріоритетних напрямів Програм Interreg Europe / URBACT є сприяння інтегрованому сталому розвитку міст через співпрацю у межах трьох тематичних мереж: планування спільних дій, обмін найкращими практиками й інноваціями та як учасники Програми громади залучаються до конкурсних проєктів з обміну досвідом разом із європейськими партнерами.

Серед Програм Interreg Europe насамперед виокремлюються такі, як: «Розумна Європа», «Зелена Європа», «Об’єднана Європа», «Соціально відповідальна Європа», «Європа, ближча до громадян», «Краще регіональне врядування». Програмою відшкодовується 80% вартості проєкту для громад та регіонів і 70% для неурядових організацій. Середній розмір консорціуму партнерів складає 7-10 партнерів із різних європейських країн.

URBACT — це Європейська програма територіального співробітництва, що сприяє інтегрованому сталому розвитку міст через співпрацю. На сьогодні програма налічує понад 150 мереж, у яких беруть участь понад 1000 міст. Програма URВАСТ має 3 напрями діяльності: створення мереж між містами і стейкхолдерами, сприяє розбудові потенціалу міст через спільноти практиків, а також навчанню й обміну знаннями та кращим досвідом через поширення та засвоєння знань. Напрями програми – культура, цифровізація, циркулярна економіка, екологія, робочі місця, демографія та рівень життя.

Представниця Секретаріату Кабінету міністрів України Тетяна Титарчук і директор Українського інституту міжнародної політики Надія Афанасьєва ознайомили присутніх із порядком реєстрації на платформі Interreg Europe, основними характеристиками програми та можливостями для потенційних учасників, а також надали поради щодо пошуку партнерів, визначення теми проєкту, умов участі тощо.

Представник Українського інституту міжнародної політики Михайло Омельченко та координатор програм Interreg Europe / URBACT в Україні Ростислав Тимончук навели приклади успішних проєктів Interreg Europe та розповіли про можливості, які надає програма українським партнерам.

ВЗГ ХНУВС