Завідувач кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 Олександр Манжай взяв участь у семінарі ОБСЄ, на якому виступив із онлайн-доповіддю на тему: «Використання інструментів штучного інтелекту в поліцейській діяльності». В ній висвітлено питання протидії торгівлі людьми, яка здійснюється з використанням технологій з особливим акцентом на штучному інтелекті та машинному навчанні. Захід відбувся в м. Бішкек (Киргизстан) для працівників місцевої поліції.

Учасники семінару обговорили нормативно-правової бази використання штучного інтелекту в Україні та Європейському Союзі. Особливу увагу вони акцентували на те, що у 2023 році Президентом України Володимиром Зеленським було підписано Указ, відповідно якого передбачено широке використання штучного інтелекту під час здійснення досудового розслідування, а також для обробки даних та аналітичної діяльності органів правопорядку і прокуратури.

Змістовна частина доповіді завідувача кафедри Олександра Манжая була побудована у контексті необхідності висвітлення питань застосування штучного інтелекту за напрямами поліцейської діяльності: завантаження та структуризація контенту (автоматизація аналізу даних); конструювання запитів; пошук інформації (робота з регулярними виразами); написання тривіальних програмних продуктів; виявлення шахрайських ресурсів; ідентифікація контенту, згенерованого системами штучного інтелекту; створення та редагування контенту.

Варто зазначити, що розвиток систем штучного інтелекту створює запит на відносно нових спеціалістів – архітекторів запитів для систем штучного інтелекту, які також будуть затребувані і в секторі безпеки.

ВЗГ ХНУВС