Доцентка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Юлія Самойлова взяла участь у Міжнародній літній школі «Інтернаціоналізація та інтернаціоналізація вдома через віртуальний обмін»: Створення мотиваційного середовища для спільного міжнародного онлайн-навчання (COIL) у Палаці Дембіна в м. Познань (Польща). Школа була організована Університетом імені Адама Міцкевича у межах проєкту «BNI-UE-2023-23: Співпраця Університету Адама Міцкевича з університетами України в межах альянсу Європейських університетів». Участь у Міжнародній літній школі взяли представники 28 закладів вищої освіти України.

Учасники школи поспілкувалися з представниками Університету імені Адама Міцкевича. Доктор Костянтин Мазур представив особливості роботи та структуру університету, розповів про дозвілля студентів, співпрацю з різними університетами світу, про проєкт Європейського університету EPICUR (European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions). Він прочитав лекцію на тему «Міждисциплінарність на власному прикладі».

Докторка Іоанна Домагала ознайомила з сучасним станом процесу інтернаціоналізації, локальними та глобальними тенденціями у вищій освіті, рейтингами у сфері вищої освіти та особливостями процесу інтернаціоналізації у власній країні.

Про концепцію та сутність Collaborative Online International Learning (COIL), традиційні форми викладання та виклики для майбутнього освіти розповіла докторка Катажина Радке. Учасники школи дізналися, як визначати чіткі цілі, ставити відповідні завдання, вибирати ефективні інструменти для міжкультурної онлайн-співпраці, а також навчалися розрізняти формати COIL: від індивідуальних занять до загальних курсів.

Анна Кваснєвська продемонструвала власний досвід впровадження проєктів COIL в Університеті імені Адама Міцкевича та університетах інших країн. Окрім того, впродовж тренінгу учасники школи мали можливість самостійно створити дизайн проєкту COIL.

Для учасників було організовано заняття з історично-культурних аспектів, що проводилось в історичних місцях м. Познань. Також вони відвідали Університет імені Адама Міцкевича, оглянули його сучасні аудиторії, бібліотеки та навчальні лабораторії. У старому корпусі університету, який має історичне значення, відбулася зустріч із проректором університету Рафалем Вітковським. Він поспілкувався з українцями, які поділилися враження від організації й проведення занять у школі, та вручив їм сертифікати.

Навчання у Міжнародній літній школі стали корисним джерелом досвіду з питань інтернаціоналізації вищої освіти, напрямів її здійснення, способів і форм роботи закладу вищої освіти у напрямі інтернаціоналізації. Приклади позитивного досвіду Університету імені Адама Міцкевича дають глибше розуміння цього процесу, його важливість для успішної життєдіяльності та розвитку закладів вищої освіти, зокрема Харківського національного університету внутрішніх справ та Сумської філії ХНУВС.

Сумська філія ХНУВС