Заходи проходили у Державному поліцейському коледжі Латвії за темою «Використання цифрових інструментів у реагуванні поліції – інноваційний підхід до підвищення публічної безпеки». ХНУВС представили: перший проректор Віктор Василенко, начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Матюшкова, доцентка кафедри кримінального процесу, криміналістики та експертології ННІ №5 Світлана Лозова та доцент кафедри тактико-спеціальної підготовки ННІ №2 Тихін Шевченко.

Віктор Василенко ознайомив викладачів і здобувачів поліцейської освіти Латвії з особливостями підготовки поліцейських в умовах воєнного стану, Тетяна Матюшкова – з використанням штучного інтелекту в освітньому процесі ХНУВС. Світлана Лозова провела лекцію для кадетів 3 курсу, під час якої висвітлила основні складові техніко-криміналістичного забезпечення розслідування злочинів, вчинених в умовах воєнного стану, використання технічних засобів під час проведення слідчих (розшукових) дій, особливості фото- та відеофіксації доказової інформації. Тихін Шевченко ознайомив представників різних практичних підрозділів поліції Латвії із сучасним станом і перспективами використання БПЛА в освітньому процесі та у роботі правоохоронних органів в Україні. Кожна доповідь супроводжувалася наведенням практичних прикладів використання інноваційних підходів до поліцейської освіти в університеті, підвищення публічної безпеки у різних ситуаціях, зумовлених воєнним станом в Україні.

Представники ХНУВС ознайомились із окремими структурними підрозділами Державного поліцейського коледжу Латвії: центром післядипломної освіти, кінологічним центром, навчально-тренувальними полігонами з криміналістики, спеціальної тактики, вогневої підготовки тощо. Відвідали Штаб-квартиру Державної поліції та Бюро судово-експертної служби Латвійської Республіки, а також батальйон поліції особливого призначення Управління ресурсів та кризисного керування Головного управління поліції порядку (SUB ALFA) та Управління технічної підтримки Державної поліції і Латвії.

Із латвійськими колегами вони обговорили питання можливої співпраці у частині обміну досвідом із забезпечення публічного порядку та безпеки в умовах воєнного стану, проведення освітніх заходів для поліцейських Латвійської республіки з питань законодавчого закріплення особливих повноважень поліції в умовах воєнного стану, особливостей забезпечення поліцією стабілізаційних та евакуаційних заходів, дотримання правил особистої безпеки, використання сучасних технічних засобів фіксації інформації з метою виявлення, фіксації та використання доказів окремих видів злочинів, вчинених в умовах воєнного стану тощо.

За результатами візиту було досягнуто домовленостей про продовження та розширення співпраці у освітній і науковій сферах між ХНУВС і Державним поліцейським коледжем Латвії.

ВК ХНУВС