У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся інформаційний онлайн-захід на тему: «Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Актуальні конкурси і партнерство у проєктних пропозиціях за напрямом «Цивільна безпека для суспільства»». Захід організований за сприяння відділу міжнародного співробітництва ХНУВС. Спікерами заходу виступили представники Національних Контактних Пунктів програми «Горизонт Європа» в Україні за напрямом «Цивільна безпека для суспільства», завідувач науково-дослідної лабораторії соціально-психологічного забезпечення, супроводу та реабілітації працівників МВС навчально-наукового інституту № 3 ХНУВС підполковник поліції Олексій Сердюк, заступник директора з наукової роботи Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України Олександр Чемерис, начальник відділу міжнародного співробітництва ХНУВС Тетяна Матюшкова.

До заходу долучилися юристи, адвокати, науково-педагогічні співробітники ХНУВС, представники інших ЗВО зі специфічними умовами навчання: Львівського державного університету внутрішніх справ, Дніпровського державного університету внутрішніх справ, Донецького державного університету внутрішніх справ, Національної академії внутрішніх справ, Одеського державного університету внутрішніх справ.

Захід відкрив проректор ХНУВС полковник поліції Олександр Музичук, який побажав учасникам плідної роботи та зазначив, що такі інформаційні заходи мають важливе значення для усіх закладів вищої освіти, які зацікавлені щодо участі у проєктах Програми «Горизонт Європа».

Тетяна Матюшкова ознайомила учасників із джерелами інформації про Рамкову програму Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа», розповіла про досвід ХНУВС у створенні мережі дослідників з метою їх активного долучення до спільної розробки наукових проєктів, пошуку партнерів, подання спільних заявок на участь у певних програмах тощо.

Олександр Чемерис висвітлив історію створення мережі НКП «Горизонт Європа» та її функції, загальну структуру та місії Програми «Горизонт Європа», поділився власним досвідом участі у проєктах.

Олексій Сердюк ознайомив учасників заходу зі структурою порталу Європейської Комісії та офісу Горизонту Європи в Україні, існуючими напрямами проєктів Програми «Горизонт Європа», детально розглянув актуальні проєктні пропозиції за кластером 3 «Цивільна безпека для суспільства» за такими напрямами: боротьба зі злочинністю і тероризмом, система подолання катастроф, кібербезпека, підтримка досліджень безпеки та інновацій, дослідження інфрастуктури, а також ознайомив присутніх з особливостями пошуку іноземних і національних партнерів для участі в міжнародних наукових проєктах, формування консорціуму для участі у Програмі «Горизонт Європа», видами й термінами розгляду заявок Європейською Комісією тощо.

ВК ХНУВС