Цій темі був присвячений дводенний тренінг, який для керівного складу ХНУВС провели представниці Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, зокрема радниця з гендерних питань Анет Швіцке, радниця з поліцейської діяльності Джеорджина Магнуссен та експертка з тренінгів у сфері прав людини Юлія Петрова за участю тренерки компанії «ЮрФем», юристки Марти Павлишин. Мета тренінгу – підтримка керівництва університету у створенні системи запобігання та боротьби з сексуальними домаганнями і дискримінацією в колективі.

У тренінгу взяли участь: перший проректор університету Віктор Василенко, представники керівного складу навчально-наукових інститутів, що готують фахівців для органів досудового розслідування, підрозділів кримінальної поліції і превентивної діяльності, а також фахівців з інформаційно-аналітичного забезпечення та кібербезпеки Національної поліції України. До семінару також долучилися керівники відділів організації освітнього процесу, забезпечення якості освіти, режимно-секретного забезпечення, організації роботи з професійної орієнтації, соціально-гуманітарної роботи, міжнародного співробітництва, організації служби, а також відділень моніторингу, психологічного забезпечення, роботи з перемінним складом, режиму та секретного діловодства тощо.

Тренінг розпочався зі вступного тестування та вітальних слів першого проректора ХНУВС Віктора Василенка, який наголосив на актуальності теми для запобігання дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань на робочому місці та під час виконання поліцейськими своїх службових обов’язків, а також подякував Консультативній Місії Європейського Союзу в Україні за багаторічну і плідну співпрацю з університетом.

Під час навчальних сесій першого дня тренінгу Анет Швіцке та Юлія Петрова розглянули ключові аспекти дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань, особливості протидії домаганням на індивідуальному рівні та в колективі, міжнародні нормативно-правові акти, спрямовані на запобігання та боротьбу із зазначеним правопорушенням. Джеорджина Магнуссен детально розповіла про належні практики та поділилась особистим досвідом у боротьбі з дискримінацією та домаганнями в правоохоронних органах Данії.

Віктор Василенко під час обговорень поділився досвідом університету в протидії дискримінації за ознакою статі та профілактиці домаганням на робочому місці, завдяки чому заклад зберігає на високому рівні авторитет та взаємоповагу в колективі.

Другий день тренінгу був присвячений практичним вправам для закріплення теоретичного матеріалу. За супроводження Анет Швіцке учасники тренінгу виконували завдання «Що таке влада?» та «Погляди постраждалих людей – злочинців – спостерігачів».

Після серії практичних занять із доповіддю на тему «Дискримінація за ознакою статі та сексуальні домагання в українському законодавстві» виступила тренерка компанії «ЮрФем» Марта Павлишин. Вона проаналізувала законодавчі акти України, що регулюють рівність прав чоловіків і жінок, принципи національного антидискримінаційного законодавства, відповідальність за сексуальні домагання, правила недопущення сексуальних домагань на робочих місцях і правові інструменти захисту в таких ситуаціях. Доповідь на актуальну тему викликала зацікавленість і додаткові питання з боку учасників заходу.

Начальник відділення моніторингу Сергій Терницький ознайомив тренерський склад із процедурою запобігання дискримінації за ознакою статі в правоохоронних органах загалом і в ХНУВС зокрема.

Продовженням тренінгу стала групова вправа «Від теорії до практики: як запобігти сексуальним домаганням в організації? На шляху до концепції захисту», обговорення якої викликало жваву дискусію.

Насамкінець учасники пройшли фінальне тестування, а тренерки підбили підсумки дводенного навчання та вручили представникам ХНУВС сертифікати.

ВК ХНУВС