Відділ міжнародного співробітництва ХНУВС у складі керівниці Тетяни Матюшкової, провідної фахівчині Наталі Садової та фахівчинь Інни Савіної, Альони Музичук, Надії Сергієнко і Світлани Вечірко долучився до онлайн-тренінгу «Політика згуртованості ЄС та інструменти з точки зору можливостей для університетів».

Захід відбувся в межах проєкту «Сходи до досконалості: посилення ефективної та надійної системи вищої освіти в Україні» (UKRKORG). Учасників тренінгу привітала експертка Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) України Стела Шаповал. Вона представила основну спікерку заходу – експертку Ради з питань освіти та молоді Естонської Республіки (HARNO) Улле Мюст (Ülle Must), яка детально розповіла про сутність та мету регіональної політики згуртованості Європейського Союзу – підтримка пріоритетів політики ЄС. Улле Мюст висвітлила п’ять політичних цілей політики згуртування, спрямованих на вирішення транскордонних проблем і спільний розвиток потенціалу різних територій. Учасники ознайомилися з європейськими структурними та інвестиційними фондами (ESIF), дізналися про напрями освіти та досліджень, систему бюджетування, принципи розподілу бюджету серед країн членів ЄС, зокрема за період з 2014 по 2020 роки за різними напрямами на прикладі Естонії.

Крім того, Улле Мюст особливу увагу приділила програмам «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027» та «Interreg NEXT Румунія – Україна», детально висвітлила мету зазначених програм – підтримка транскордонних процесів розвитку на прикордонних територіях, та окреслила основні пріоритети й особливості впровадження цих програм в Україні.

Нагадуємо, що ознайомитись із актуальними можливостями участі у міжнародних заходах можна на сторінці «Міжнародне співробітництво – Оголошення» (https://www.univd.edu.ua/uk/posts).

ВЗГ ХНУВС