Представниці ХНУВС – начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Матюшкова і начальниця відділу режимно-секретного забезпечення Людмила Собченко – взяли участь у триденній тренінговій сесії. Захід організувала Консультативна Місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні спільно з Дніпровським державним університетом внутрішніх справ для представників закладів вищої освіти системи МВС України. Мета тренінгу – здобуття навичок управління стресом і надання першої психологічної допомоги.

Захід відкрила заступниця Голови КМЄС із реформування сектору цивільної безпеки в Україні, керівниця оперативного департаменту Розалін Шихан, яка наголосила на підтримці ЗВО МВС у їхньому прагненні вдосконалити професійний рівень надання першої психологічної допомоги та відзначила вагому роль академічних інституцій у процесі реформування України.

Директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександр Тарасенко привітав учасників і побажав їм плідної роботи в здобутті нових знань і навичок з метою подальшого навчання курсантів, що сприятиме посиленню якості підготовки поліцейських, прикордонників, рятувальників. Він також наголосив на важливості першої психологічної допомоги в умовах воєнного стану.

Ректор ДДУВС Олександр Моргунов відзначив складнощі для поліцейських, рятувальників і прикордонників у подоланні посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у межах своїх повноважень під час взаємодії з військовослужбовцями, які повернулись із зони бойових дій, цивільним населенням, безпосередньо постраждалим від обстрілів, або тих, хто став очевидцем таких чи інших травмуючих подій. Він наголосив на необхідності приділяти більшу увагу обізнаності про практичні методи надання психологічної допомоги тим, хто її потребує.

Тренінг проводили психологи-тренери Центру психосоціальної реабілітації Національного університету «Києво-Могилянська академія» Вікторія Соловйова і Євген Боженко. Вони розповіли про сутність, основні риси та різницю між травмою і стресом. Заняття супроводжувались практичними вправами з допінг-стратегій, стабілізації реакцій, дебрифінгу, техніками для боротьби з хронічним стресом, методами запобігання посттравматичному стресовому розладу тощо. Окрему увагу було приділено обміну досвідом у наданні психологічної допомоги під час війни поліцейськими. Представники відділів психологічного забезпечення Національної поліції України Харківської, Київської, Миколаївської, Одеської областей поділилися особливостями несення служби з надання першої психологічної допомоги жертвам і очевидцям військових злочинів.

Наприкінці тренінгової сесії Тетяна Матюшкова та Людмила Собченко отримали відповідні сертифікати.

Набуті знання, навички та досвід представниці ХНУВС передадуть курсантам і працівникам університету для посилення їх готовності відповідати на виклики сьогодення у подоланні впливу травм і стресів як у професійному, так і особистому житті.

ВЗГ ХНУВС