Питання освітньої, наукової роботи та життєдіяльності закладу вищої освіти в умовах дії правового режиму воєнного стану розглянули на засіданні Вченої ради під головуванням ректора Валерія Сокуренка.

На початку заходу член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Сергій Гусаров вручив диплом переможця у номінації «Колективна наукова монографія з безпеки» – Науково-дослідна діяльність Харківського національного університету внутрішніх справ в умовах воєнного стану – ректору університету Валерію Сокуренку за перемогу у ІІ Всеукраїнському (національному) конкурсі наукових і навчальних видань із права, безпеки та євроінтеграції «Юридика» у 2024 році.

Ректор привітав переможців Конкурсу наукових робіт здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МВС України, та вручив нагороди:

– диплом I ступеня у номінації «Кримінальний процес, криміналістика та судова експертиза» випускнику факультету № 1 Олексію Рачинському, (отримав – декан факультету Віталій Романюк);

– диплом II ступеня у номінації «Соціально-гуманітарні науки» студентці 1 курсу Сумської філії Каріні Дмитренко, (отримав – директор філії Сергій Лукаш);

– диплом III ступеня у номінації «Психологічне забезпечення професійної діяльності в системі МВС» випускниці факультету № 3 Дар’ї Дубиній, (отримав – декан факультету Геннадій Звірянський).

За перемогу у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Цивільна безпека в умовах воєнного стану» 2023-2024 навчального року відзначено:

– дипломом I ступеня у секції «Екстремальна та кризова психологія» студентку 4 курсу факультету № 6 Вікторію Роденкову, (отримала – декан факультету Оксана Брусакова);

– дипломом II ступеня у секції «Хімічні технології, радіаційний та біологічний захист, нові речовини та матеріали» курсанта 1 курсу факультету № 3 Євгенія Цісара;

– дипломом II ступеня у секції «Публічне управління та адміністрування» випускницю факультету № 2 Олену Вахницьку, (отримав – заступник декана Сергій Гіренко).

У засіданні Вченої ради взяв участь заступник начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, полковник поліції Володимир Олексюк. Він зазначив, що працівники поліції Вінниччини завжди готові надавати практичну допомогу науково-педагогічному складу університету у підготовці висококваліфікованих кадрів для Національної поліції. «У межах взаємодії з університетом курсанти проходять практичну підготовку та стажування на посаді у підрозділах вінницької поліції, беруть активну участь в охороні публічної безпеки і порядку у складі спільних патрульних нарядів із працівниками поліції. Поліцейські залучаються до проведення бінарних занять, спільної профорієнтаційної роботи, разом ми реалізуємо проєкт «Кадети поліції»». Володимир Олексюк нагадав, що сьогодні День поліцейського офіцера громади, підготовку яких здійснює Харківський національний університет внутрішніх справ: «Сьогодні це особливо важливо. Ті знання, які отримують майбутні офіцери громад, вкрай необхідні державі, суспільству, громадам. Поліцейський офіцер громади на своєму місці має працювати якнайкраще, адже кожний успіх – це внесок у нашу спільну перемогу над ворогом».

Валерій Сокуренко зазначив, що представники університету перебувають у постійній взаємодії з керівництвом, структурними та територіальними підрозділами Вінницької поліції.

Про співпрацю університету з працівниками практичних підрозділів Національної поліції України в умовах воєнного (післявоєнного) стану доповів проректор Сергій Бортник.

Під час наукового зібрання члени Вченої ради також розглянули результати роботи Сумської філії ХНУВС у 2023 році, підбили підсумки проведення профорієнтаційної роботи в університеті.

Учений секретар секретаріату Вченої ради Владислав Невядовський доповів про атестаційні справи щодо присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам університету; проведення попередніх експертиз дисертацій та призначення рецензентів для підготовки висновків про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії; утворення разових спеціалізованих вчених рад для проведення публічних захистів дисертацій з метою присудження ступеня доктора філософії. Науковці розглянули та затвердили ініційовані кафедрами теми дисертаційних досліджень на здобуття наукового ступеня доктора наук і доктора філософії, надали рекомендації щодо зарахування до докторантури.

Члени ради проаналізували функціонування та розвиток репозитарію ХНУВС та наукометричні показники університету в міжнародних базах Scopus та WebofScience; публікаційну активність працівників ХНУВС у міжнародних наукометричних базах Scopus та WebofScience та наукових фахових виданнях університету.

Начальниця навчально-методичного відділу Ірина Рязанцева доповіла про моніторинг і затвердження освітньо-професійних (освітньо-наукових) програм. Учасники засідання внесли зміни та затвердили Графік освітнього процесу для курсантів 2 курсу факультетів №№ 1 – 4, Сумської філії.

Науковці рекомендували до друку монографічне дослідження, а також навчально-методичні матеріали для їх подальшого використання в освітньому процесі.

Членами Вченої ради було схвалено складання атестації здобувачами вищої освіти факультету № 6 та проведення практик і підсумкової атестації здобувачів освіти Кременчуцького льотного коледжу в дистанційному форматі.

Наприкінці засідання Валерій Сокуренко зазначив, що колектив університету працює, несе службу, виконує усі завдання, поставлені Міністерством внутрішніх справ і Міністерством освіти та науки України.

ВЗГ ХНУВС