Під час проведення збору команда тактико-спеціального підрозділу «ЩИТ» виконала марш пересічною місцевістю, вдосконалила дії малих тактичних груп, маскування, оперативне пересування. Курсанти провели альпіністську підготовку: спуск та підйом з альпіністським обладнанням, переправа через перешкоду. Вони перевірили стан пам’яті в умовах екстремальної ситуації та відпрацювали основні вузли, а також орієнтування на місцевості.

Гуртківці вивчили склад і призначення набору для виживання, основи бойових плавців. На стрілецькому полігоні члени гуртка відпрацювали навички тактичної стрільби з автоматичної та табельної зброї. Стрільба проводилась у засобах індивідуального бронезахисту (бронежилети та шоломи) та засобах індивідуального захисту органів дихання (протигази). Також курсанти повторили порядок надання першої домедичної допомоги та евакуації потерпілих. Вони розглянули склад індивідуальної та колективної аптечки; призначення, різновиди та аналоги препаратів для надання першої допомоги.

Команда «ЩИТ» опрацювала тактику використання мотузок в оперативних діях та евакуації постраждалих, техніку виконання вузлів і додаткових засобів в альпіністській підготовці та евакуації; теоретичні засади ножового бою із наданням характеристики, конструкції та особливості використання ножів; техніку підготовки працівників поліції до дії в екстремальних ситуаціях.

Наприкінці збору курсанти виконали комплекс завдань із протидії диверсійно-розвідувальним групам: у багатоповерховій будівлі відпрацювали міський альпінізм; у лісі – тактику виживання (вибір і підготовка місця для стоянки/ночівлі групи, розведення вогню тощо); на взводному опорному пункті провели навчально-тренувальне заняття з реконгосцювання місцевості.

Збір провели науковий керівник гуртка, доцент кафедри Ігор Власенко та доцент кафедри Тихін Шевченко із залученням представників спецпідрозділу КОРД.

ВК ХНУВС