Уповноважена з антикорупційної діяльності університету Яна Мазур провела факультативне заняття Школи наукового лідерства ХНУВС, у якому взяли участь курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспірантури та ад'юнктури.

Яна Мазур розповіла здобувачам освіти про багатогранний характер проблеми корупції та наголосила, що в умовах воєнного стану неможливо допускати корупційні прояви під час професійної діяльності та здобуття освіти. Спікерка зазначила, що згідно з результатами дослідження «Корупція в Україні 2023: розуміння, сприйняття, поширеність», яке презентувало Національне агентство з питань запобігання корупції, в Україні другою найбільшою проблемою після війни є корупція. З огляду на це надзвичайно важливого значення набуває формування у населення культури повідомлення про корупцію. Яна Мазур проаналізувала європейський досвід у цій сфері, проблеми, з якими стикається населення, положення Закону України «Про запобігання корупції», гарантії захисту викривача. Окрему увагу було приділено Єдиному порталу повідомлень викривачів, який забезпечує доступ до інформації про стан та результати розгляду їхніх повідомлень, і є офіційним внутрішнім джерелом інформації про осіб, які мають статус викривачів.

Наприкінці заходу голова Школи Віталій Найда зазначив, що в умовах воєнного стану ефективне запобігання корупції є основою злагодженого функціонування органів публічної влади, підприємств та організацій під час забезпечення безпеки та оборони держави. Зважаючи на це наукові дослідження актуальних проблем антикорупційної діяльності набувають надзвичайної значущості в новітніх безпекових умовах.

Учасники заняття ставили запитання щодо перспектив удосконалення антикорупційної діяльності, особливостей правового статусу викривачів тощо.

ВЗГ ХНУВС