За такою темою відбулось чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства ХНУВС, яке провела проректорка з навчально-виховної та наукової роботи Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій Марина Петченко.

У зустрічі взяли участь курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспірантури та ад'юнктури університету.

Марина Валентинівна розглянула історичне становлення напрямів і форм участі жінок у науковій діяльності. Спікерка, яка раніше працювала у Харківському національному університеті внутрішніх справ, вже не вперше долучається до занять Школи наукового лідерства. Вона розповіла про основні виклики та стереотипи, які досі зберігаються в окремих країнах та організаціях щодо ролі й місця жінок у науковій діяльності. Марина Петченко зазначила, що особлива увага приділяється питанням гендерної рівності й інклюзивності як у Харківському національному університеті внутрішніх справ, так і в Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій. Про це свідчить значна кількість тематичних заходів, зустрічей, комплексних проєктів і міжнародних програм, які відбуваються у закладах вищої освіти. На підставі презентованих статистичних даних Марина Петченко проаналізувала представництво жінок у сфері науки і техніки. Під час виступу спікерка акцентувала увагу на питаннях особистісної мотивації й лідерства в науковій сфері та морально-етичних якостях юних науковців і науковиць.

Віталій Найда зазначив, що подібні міжуніверситетські заняття засвідчують єдність, безбарʼєрність та інклюзивність в університетському науковому житті. Під час зустрічі учасники ставили актуальні запитання щодо кількості жінок і чоловіків у закладах вищої освіти серед викладачів, фахівців і науковців, особистих якостей жінок-науковиць, мотивації спікерки до нових наукових розвідок тощо.

Наприкінці заходу голова Школи Віталій Найда нагадав присутнім про роботу «Автошколи для осіб з інвалідністю» ХНУВС у м. Кам’янець-Подільський, в якій учасники бойових дій, що отримали інвалідність, мають можливість пройти курс навчання на категорію «В» або підвищити рівень безпечного керування автомобілем.

ВЗГ ХНУВС