Чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ провів завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення ХНУВС Олексій Сердюк за темою «Соціологічний та психологічний моніторинг правоохоронної діяльності».

Олексій Сердюк, який є посадовою особою ХНУВС та виконує завдання і функції національного контактного пункту програми «Горизонт Європа» за напрямом «Цивільна безпека для суспільства», має значний досвід реалізації міжнародних проєктів у сфері соціологічного та психологічного моніторингу правоохоронної діяльності. Він представив основні результати соціологічного опитування «Безпека та довіра» – щорічного моніторингового дослідження, яке з 2013 року проводиться Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно з Харківською обласною державною (військовою) адміністрацією, Соціологічною асоціацією України та Головним управлінням Національної поліції в Харківській області. Спікер детально розповів про особливості використання методики онлайн-опитування у науковій діяльності, продемонстрував результати опитування, що засвідчують позитивні зміни на рівні думки населення у сприйнятті рівня злочинності, побоювань злочинності, кількості небезпечних місць, відчутті безпеки, довіри до правоохоронних органів, ефективності поліції, готовності допомагати правоохоронним органам в умовах воєнного стану тощо. Проведені опитування також дозволили проаналізувати очікування населення від діяльності поліції в умовах воєнного стану.

Наприкінці заходу голова Школи Віталій Найда зазначив, що окреслені проблеми є надзвичайно важливими у міжнародному контексті, адже українські правоохоронні органи наразі демонструють всьому світові принципово нові підходи до організації роботи. Надзвичайно важливим є сприйняття населенням цих підходів, оцінювання довіри до них на рівні соціологічного та психологічного моніторингу правоохоронної діяльності. Важливу роль у цих процесах відіграють науковці Харківського національного університету внутрішніх справ.

Члени Школи наукового лідерства активно долучалися до дискусії та ставили актуальні запитання щодо оптимальних підходів до проведення опитування населення та наявних проблем і бар'єрів у зазначеній сфері.

ВЗГ ХНУВС