Завідувач кафедри, майор поліції, кандидат педагогічних наук, доцент
Боровик Микола Олександрович

Кафедра тактико-спеціальної підготовки є структурним підрозділом ННІ 2 ХНУВС.

Науково-педагогічним складом кафедри викладаються наступні навчальні дисципліни:

  • «Вогнева і тактико-спеціальна підготовка»
  • «Тактико-спеціальна підготовка»
  • «Особиста безпека поліцейського»
  • «Організація та проведення спеціальних операцій підрозділами Національної поліції України»
  • «Організація діяльності поліції щодо забезпечення публічної безпеки та порядку»
  • «Охорона праці»
  • «Основні положення правил дорожнього руху»
  • «Організація діяльності поліції в умовах дії спеціальних правових режимів режимів»

Основними завданнями кафедри тактико-спеціальної підготовки є:

  • підготовка висококваліфікованих фахівців для Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ України у відповідності до вимог сучасної правоохоронної діяльності, які здатні швидко й чітко виконувати службово-бойові завдання в повсякденній діяльності, в умовах ускладнення оперативної обстановки;
  • формування знань, вмінь та навичок в застосуванні поліцейських заходів превентивного та примусового характеру в різних умовах службової діяльності, розв’язання ситуаційних завдань;
  • формування стійких вмінь та навичок з основ несення служби, тактики комунікації з населенням та правопорушниками, тактики зупинки транспортних засобів, основ топографії, тактики дій в службових та екстремальних ситуаціях, тактичної медицини, інженерної підготовки;
  • оволодіння знаннями, вміннями та навичками з реалізації оперативних планів органами та підрозділами Національної поліції, організації та проведенню поліцейських та спеціальних операцій;
  • виховання у здобувачів вищої освіти психологічної стійкості під час виконання ними службових обов’язків із застосуванням вогнепальної зброї, спеціальних засобів та фізичної сили;
  • формування високих морально-вольових якостей, необхідних під час виконання службово-бойових завдань в типових та екстремальних ситуаціях;
  • стимулювання у здобувачів вищої освіти вдосконалення рухових здібностей для виконання ними службових завдань пов’язаних із великим фізичним навантаженням;
  • зміцнення здоров’я здобувачів вищої освіти та науково-педагогічного складу ХНУВС, виховання бажання постійно тримати високий рівень фізичного розвитку, вести здоровий спосіб життя;
  • організація і проведення виховної роботи в університеті;
  • навчання основам особистої безпеки поліцейських, правил та безпеки дорожнього руху;
  • виконання наукових досліджень за профілюючими напрямками роботи кафедри, підготовка науково-педагогічних кадрів і підвищення їх кваліфікації.

    Працівниками кафедри постійно ведеться навчально-методична та наукова робота, з урахуванням вимог Міністерства освіти та науки України та МВС України, та особливостями несення служби в умовах дії правового режиму воєнного стану на території України. Розроблено низку навчальних посібників, методичних рекомендацій, дидактичних матеріалів, для забезпечення належного навчання курсантів, студентів та слухачів в умовах повномасштабного вторгнення рф, та у повоєнний період.

    Викладачі кафедри беруть безпосередню участь у підготовці інспекторів патрульної поліції, поліцейських офіцерів громади, а також інструкторів з особистої безпеки для підрозділів Національної поліції України, у проведенні курсів підвищення кваліфікації поліцейських.

    Викладачі кафедри пройшли інструкторський семінар та отримали сертифікати інструкторів тактичної підготовки поліцейських; тактичної медицини; спеціалістів з навчання підготовки водіїв транспортних засобів категорії «В», а також курси підвищення кваліфікації з основ управління та експлуатації БПЛА.

    На сьогоднішній день на кафедрі працюють викладачі, які мають досвід практичної діяльності в правоохоронних органах, ветерани військової служби, учасники бойових дій у складі миротворчих місій під егідою ООН, учасники АТО/ООС, учасники відбиття широкомасштабного вторгнення російської федерації. Особовий склад кафедри постійно залучається до несення служби з забезпечення публічної безпеки і порядку. Багато працівників заохочено відомчими нагородами.

    Всі викладачі кафедри постійно працюють над розробкою та виданням авторських навчально-методичних посібників і науково-практичних рекомендацій з навчальних дисциплін, які викладаються на кафедрі.

    На кафедрі функціонує 1 науково-практичний гурток:

    1. «Тактико-спеціальний підрозділ «ЩИТ», керівником якого є: доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент Власенко І.В. Члени наукового гуртка мають можливість брати участь в наукових конференціях (семінарах, «круглих столах», читаннях) вузівського, регіонального, національного та міжнародного рівнів; проводять експериментальні дослідження, тренування дій сил правопорядку в штатних та екстремальних ситуаціях; показові виступи; виїзні тренінги (польові виходи, альпінізм, штурмова підготовка, пейнтбол).

      Історія кафедри тактико-спеціальної підготовки:

      Історія кафедри тактико-спеціальної підготовки бере свій початок з 1992 року, коли утворився Харківський інститут внутрішніх справ при Українській юридичній академії. Наказом ХНУВС від 15 березня 1992 року № 19 о/с була створена кафедра тактико-спеціальної та військової підготовки. Її керівником було призначено кандидата педагогічних наук, полковника міліції В.О. Ревенко, який очолював її до серпня 1997 року.

      У 2013 році у зв’язку з реорганізацією ХНУВС кафедра увійшла до складу факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей, а з 2016 року кафедра тактичної та тактико-спеціальної підготовки була у складі факультету № 3. З 01 вересня 2014 року по 12 травня 2019 року кафедру очолював доктор юридичних наук, старший науковий співробітник майор поліції О.Ю. Прокопенко.

      У травні 2019 року розпочався новий етап у житті кафедри, відбулося об`єднання з кафедрою «Спеціальної фізичної підготовки» й утворення нової кафедри – тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 2, яку очолив підполковник поліції Моргунов О.А., Майстер спорту України з рукопашного бою, кандидат юридичних наук, доцент.

      У 2021 році у зв`язку з реорганізацією ХНУВС кафедра увійшла до складу факультету № 3, а очолив її майор поліції І.М. Ковальов, Майстер спорту України з боротьби самбо, кандидат юридичних наук.

      У 2023 році кафедру очолив капітан поліції Боровик М.О., кандидат педагогічних наук, доцент, Майстер спорту України з важкої атлетики, Учасник бойових дій.

      На підставі наказу МВС від 26 червня 2024 р. № 445 «Про організаційно-штатні зміни в МВС» кафедра «Тактичної та спеціальної фізичної підготовки» увійшла до складу Навчально-наукового інституту 2, з оновленою назвою кафедра «Тактико-спеціальної підготовки» яку очолив майор поліції Боровик М.О.

      За період існування кафедри її очільниками були: В.О. Ревенко, Г.М. Крутов, В.П. Полуянов, І.К. Шаша, М.Г. Логачев, А.І. Черкашин, М.П. Букін, О.В. Вінник, О.Ю. Прокопенко.

      Істотний внесок у розвиток кафедри, створення матеріальної і навчально-методичної бази зробили її ветерани: Ревенко В.О., Крутов Г.М., Логачев М.Г., Шаша І.К., Черкашин А.І., Винник О.В., Арестов О.М., Близнюк В.Г., Кузніченко О.М., Васильєв В.Т., Бортнічук П.М., Пальваль Є.А., Суботін А.О., Симоненко Г.В., Мірошко О.П. Моргунов О.А., Ковальов І.М. та інші.

      Науково-педагогічний склад кафедри нараховує 13 осіб, з них науковий ступінь кандидата наук мають 7 працівників, 5 працівників мають вчене звання «доцент».

      Контактна інформація:
      Адреса: Україна, м.Харків, пр-т Льва Ландау, 27
      Email: [email protected]

      Склад кафедри

      Боровик Микола Олександрович - завідувач кафедри, майор поліції, кандидат педагогічних наук, доцент. Майстер спорту України з важкої атлетики. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Власенко  Ігор Володимирович - доцент кафедри, кандидат технічних наук, доцент. Науковий керівник науково-практичного гуртка кафедри ТСП «ЩИТ».

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Ларіонова Інна Тимофіївна - доцент кафедри, доктор філософії.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Шевченко Тихін Віталійович - доцент кафедри, капітан поліції, кандидат юридичних наук, доцент. Учасник бойових дій. Очолює інженерний та логістичний напрямок підготовки науково-практичного гуртка кафедри ТСП «ЩИТ».

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Ясько Віктор Анатолійович - старший викладач кафедри, кандидат військових наук, доцент. Ветеран військової служби. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Бамбуляк Михайло Порфирович - старший викладач кафедри, доцент. Ветеран військової служби. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Євтушок Володимир Анатолійович - старший викладач кафедри, підполковник поліції. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Кучинський Сергій Анатолійович - старший викладач кафедри. Ветеран військової служби. Учасник бойових дій, учасник миротворчих операцій. Кавалер ордену «За мужність» 3-го ступеню

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Калгушкін Юрій Леонідович - доцент кафедри, кандидат юридичних наук, учасник бойових дій

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Скляр Олександр Сергійович - старший викладач кафедри, капітан поліції. Очолює підготовку до дій в екстремальних ситуаціях науково-практичного гуртка кафедри ТСП «ЩИТ».

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Швець Валерій Олександрович - старший викладач кафедри. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Тягай Сергій Віталійович - викладач кафедри (0,5 ставки), кандидат військових наук. Ветеран військової служби. Учасник бойових дій.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID

      Костєннікова Христина Олександрівна - викладач кафедри.

      Переглянути профіль у Google Академії
      Переглянути профіль ORCID