Відділом соціально-гуманітарної роботи проведено презентацію нової музейної виставки, присвяченої цьогорічному ювілею Людвіга фон Мізеса (1881–1973 рр.) – всесвітньо відомого економіста, одного із засновників Австрійської школи економічної теорії, який народився у м. Львів у період Австро-Угорської імперії. На жаль, цього вченого та його спадщину сьогодні ще недостатньо знають в Україні, хоча лібертаріанські погляди, які свого часу зросли на ґрунті саме Австрійської економічної школи, є досить популярними сьогодні.

У презентації взяли участь кращі студенти груп першого курсу факультету № 6 та їх куратори: доцентки кафедри правового забезпечення господарської діяльності Вікторія Фурса, Дар’я Коробцова, а також доцентка кафедри фундаментальних та юридичних дисциплін Кристина Кисельова.

Людвіг фон Мізес задовго до закінчення основних соціалістичних соціально-економічних експериментів у світі обґрунтував неможливість економічного розрахунку та загальну нежиттєздатність соціалістичної неринкової економічної моделі. Він доводив, що саме ринкова економіка є основою правової та демократичної держави.

Нові умови «інформаційної ери» висувають перед людством і нові виклики, відповідями на які пропонується розширення сфери державного впливу та наддержавних структур, звуження конкурентного середовища та можливість вільного вибору в соціальній, економічній та політичній площині. Враховуючи ці обставини, звернення до спадщини видатного вченого і теоретика неолібералізму видається цілком актуальним і цікавим. Тим більше, що у своєму минулому деякі ідеї Мізеса вже здобули визнання.

Перехід України від соціалістичної планової командно-адміністративної економіки до ринкової, зміни в економічній освіті, яка була розпочата і в Університеті внутрішніх справ у першій половині 1990-х років – таким є короткий зміст виставки.

Захід було проведено згідно з карантинними нормами. Виставка та представлена література буде доступною найближчі тижні для усієї зацікавленої університетської спільноти.

Директор музею Андрій Прохоров