Напередодні відзначення 30-річчя Дня Незалежності України у Харківському національному університеті внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи було підготовлено відкриття історико-просвітницької виставки, що була створена у 2019 році фахівцями Українського інституту національної пам’яті. Презентацію виставки для курсантів провела начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу інституту Марія Тахтаулова.

Виставка присвячена відомим українським діячам ХVІІІ–ХХ ст. В ній подано їх історичне оточення та середовище послідовників. Їхні біографії є різними, але усіх єднає щире прагнення здобути для свого народу незалежність і право на самовизначення.

Виставка демонструє незвичний, сучасний підхід до подачі інформації. Автори виставки спробували уявити, який вигляд мали б профілі у соціальних мережах, які місця показала би їх гугл-мапа, кого б вони зафрендили. Водночас виставка розповідає про непростий вибір, який стояв перед її героями, про позитивні і негативні наслідки їхніх ключових рішень.

Разом із героями виставки уособленням свободи і готовності боротися за неї до кінця став і Василь Сліпак – зірка Паризької опери, який пішов добровольцем на захист територіальної цілісності України і загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року. Яскраве «козацьке» фото нагадує про п’яті роковини загибелі одного із сучасних борців за Незалежність нашої держави.

Виставка розміщена у вестибюлі навчального корпусу 1/5 університету й розрахована на самостійне ознайомлення аудиторії. Запрошуємо університетську спільноту ознайомитися з матеріалами виставки.

 

Андрій Прохоров, директор музею ХНУВС