Таку назву має нова виставка, підготовлена відділом соціально-гуманітарної роботи. Вона присвячена 155-річчю з дня народження Михайла Грушевського (29.09.1866-24.11.1934) – видатного історика, літературознавця, етнографа і письменника, одного з провідних громадських та державних діячів періоду національно-визвольної революції 1917-1921 рр.

На виставці представлені фото та документи часів його діяльності, біографічні та власні твори Михайла Грушевського. Під час презентації виставки для студентів групи факультету № 6, які відвідали її разом із куратором доцентом кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 Наталією Кобилко, було згадано основні віхи біографії видатного науковця, його головні здобутки як політичного діяча національного пробудження та вченого. По суті, саме Михайло Грушевський повернув українцям власну історію.

У формуванні самосвідомості кожної нації історія відіграє чи не головну роль. В історії української нації ім’я Михайла Грушевського знаходиться в першій когорті, оскільки саме йому судилося поєднати розірваний ланцюг давньоруської історії з періодом Козаччини з наступними. У своїх численних творах він аргументовано довів прямий зв’язок українського народу з давньою Руссю – першою справжньою державою України-Русі.

У самій його долі поєдналася Західна і Наддніпрянська Україна, розірвана тоді між іншими державами. Родина вченого зазнала болючих ударів червоної імперії, як і весь український народ.

Головною «зброєю» Грушевського-патріота завжди була наука. Високий гуманізм та правова культура Михайла Грушевського робили його політичну діяльність, можливо, занадто поміркованою, на думку наших сучасників. Але саме така науково й морально бездоганна лінія не дала скривдити її головну ідею: самобутності українського народу і права на незалежне державне існування.

Вивчення та популяризація наукової спадщини й біографії Михайла Грушевського сьогодні є не менш актуальним, ніж у роки національно-визвольної революції 1917-1921 рр., оскільки в сучасному інформаційному полі знову триває боротьба за спадщину Русі. А, як доводить сучасна історія України, захист кордонів починається із захисту її історії та самосвідомості.

Тематичні екскурсії за новою виставкою проводяться за замовленням у зручний час, а сама виставка є загальнодоступною й розташована поруч із приміщенням університетського музею.

Заходи проводяться згідно з діючими карантинними вимогами.

Директор музею Андрій Прохоров