Доцент кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 ХНУВС підполковник поліції Василь Корнієнко пройшов онлайн курси підвищення кваліфікації «Протидія відмиванню грошей (європейський досвід)» та «Протидія кіберзагрозам», що тривали три тижні на платформі CEPOLLEED (Агенція Європейського союзу з проведення тренінгів для правоохоронних органів). Курси проводилися англійською мовою та охопили близько 80 учасників із різних країн Європи.

Програма курсів була досить насиченою та цікавою як з теоретичного, так і з практичного боку. Кожні теми навчання супроводжувалися обов’язковим обговорюванням на форумі, обміном думками, рішенням квізів та по завершенню виконанням практичних ситуаційних завдань.

За напрямом протидії з відмиванню грошей кримінального походження тренінг був насичений матеріалами щодо використання анонімних веб-ресурсів і кріптовалют. Дуже цікавим є досвід європейських правоохоронних органів, що демонстрували методи та засоби збору доказової інформації про підозрілі операції з використанням офіційного та підпільного банкінгів (webmoney, cryptocurrency). Мова йшла про широке використання інструментів OSINT та HUMINT – розвідка відкритих джерелах (соцмережі, повідомлення ЗМІ, сервіси аналітичного обліку, пошуку, ідентифікації, тощо). Вказані методи пошуку інформації, до речі, дуже розповсюджені серед західних правоохоронців і довели свою ефективність. Не менш цікавим є досвід взаємодії служб кримінального пошуку та фінансових розслідувань, які спільно встановлюють джерела кримінального доходу, його конвертацію, розміщення та легалізацію, використовуючи алгоритми фінансової аналітики та розвідки.

Отриманий досвід та завантажений матеріал з курсів обов’язково стане предметом наукових досліджень та запроваджень у навчальний процес.

ВЗГ ХНУВС