З нагоди 75-річчя з дня народження заслуженого майстра спорту з дзюдо, викладача Харківського національного університету внутрішніх справ (1975-1997 рр.), підполковника міліції Анатолія Терентійовича Новікова відділом соціально-гуманітарної роботи було підготовлено короткотермінову музейну виставку та проводяться тематичні екскурсії.

1970-ті роки в історії вітчизняного дзюдо відзначилися потужним злетом. У той час збірна команда дзюдо СРСР, яка здобула перші найпрестижніші нагороди і всесвітнє олімпійське визнання, складалася майже повністю з українських вихованців «Динамо», але першим в історії українського дзюдо здобув олімпійську нагороду саме динамовець-харків’янин Анатолій Новіков. Це сталося 50 років тому назад , у 1972 р. у місті Мюнхен. Згодом у скарбниці видатного спортсмена назбирається з два десятки найпрестижніших нагород вітчизняного та світового рівня. Серед них і «золото» першого в СРСР чемпіонату із дзюдо, який було проведено1973 р. у Києві. З 1975 р. Анатолій Новіков став викладачем Харківської міжобласної школи міліції і щедро ділився своїм досвідом у закладі правоохоронної освіти аж до 1997 р. Поточного, 2022 р., у травні має відбутися вже 46-й міжнародний турнір на призи заслуженого майстра спорту  Анатолія Новікова – змагання для юнацтва, які давно стали традиційними для Харкова.

На виставці можна побачити головні (але далеко не всі!) спортивні нагороди майстра 1970-х рр., фотографії зі змагань та педагогічної діяльності. Екскурсію ілюструють і видання з бібліотеки ХНУВС, присвячені дзюдо, самбо та олімпійському руху.

На виставці також представлено матеріали, які розповідають про сина Анатолія Новікова – Андрія, вихованця слідчо-криміналістичного факультету Харківського інституту внутрішніх справ і випускника першої хвилі нашого університету. Сьогодні, після завершення служби в органах внутрішніх справ, він працює тренером дзюдо юнацьких груп харківського «Динамо».

На презентації виставки були присутні курсанти групи 105 факультету № 3 та професор кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки, кандидат наук із фізичного виховання i спорту Андрій Забора, який працював пліч-о-пліч з Анатолієм Новіковим з 1995 року і поділився власними спогадами про видатного майстра татамі. Розповідь про спортивний шлях майстра дзюдо не може не надихати молодих спортсменів. Чого тільки вартує епізод із виснажливим тренуванням Анатолія Новікова по чотири рази на день у самому серці японського дзюдо Кадокані, які тривали напередодні олімпійських ігор.

Виставка буде працювати протягом тижня.

Запрошуємо кураторів груп курсантів та студентів, а також всіх, хто цікавиться історією спортивних досягнень ХНУВС ознайомитися з матеріалами виставки та прослухати тематичну екскурсію.

ВЗГ ХНУВС