Вельмишановний Олександре Марковичу!

Від імені та за дорученням правління Кримінологічної асоціації України прийміть найщиріші вітання з ювілеєм, з 85-річчям!

Олександре Марковичу, Ви народилися на благодатній черкаській землі, краї, де зароджувалася Україна. Саме на цій землі процвітала козацька держава на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким. Це – батьківщина Тараса Шевченка. Вона надихала своєю красою, багатством, мужністю і мудрістю Великого Кобзаря. Саме Ви – засновник і фундатор Харківського національного університету внутрішніх справ. Те натхнення, що надали Вам традиції малої батьківщини, Ви повністю втілили у справі свого життя, продовживши починання своїх великих земляків – патріотів, борців за Україну. 

Свій нелегкий шлях служби в різних підрозділах і на різних посадах в органах внутрішніх справ Ви пройшли від лейтенанта до генерал-полковника, від слідчого до керівника главка. Вас завжди визначали високий професіоналізм, вимогливість насамперед до себе і до підлеглих, відповідальність за доручену справу. А ця справа була дуже складною, вона торкалася зневірених доль, людської біди. Це пронизувало Ваше серце й душу і ніколи не залишало байдужим до чужого болю, який Ви сприймали як власний, і завжди бачили спочатку людину, яка потребує допомоги. Ви любите людей, бачите в них добре, вірите в їх можливості та вселяєте віру в себе. Ваша душевна щирість і щедрість вражають, а людяність і доброзичливість захоплюють. Саме тому безсумнівним і міцним є взаємозв’язок між Вами і оточуючими. Саме любов до людей, до сім’ї, до своєї роботи веде Вас по життю, і Ви досягли неймовірних висот на цьому шляху. 

Ви – Керівник із великої літери, творець найбільш рейтингового закладу вищої освіти правоохоронної спрямованості. Серед Ваших випускників – висококваліфіковані фахівці різних сфер юридичної діяльності, представники влади всіх рівнів, керівники відомств та установ, а також величезна когорта правоохоронців, які кожен день гідно несуть службу в різних куточках України. Ви виховали цілу плеяду науковців, які втілюють у життя найсміливіші задуми та ідеї. Дякуючи Вам, Вашому стратегічному мисленню, концептуальності ідей, нестандартності рішень, що випереджають час, наш університет став осередком новацій навчального, наукового, методичного спектрів, взірцем плідного симбіозу науки і практики, закладом вищої освіти європейського рівня.

Ваша самовіддана праця в ім’я величі України надихає на нові звершення Ваших послідовників, однодумців. Завдяки цьому наш університет сяє яскравою зіркою в українському сузір’ї освіти. 

Активною є Ваша законотворча діяльність. Ви були народним депутатом Верховної Ради України чотирьох скликань, за Вашої безпосередньої участі були розроблені й прийняті історичні акти незалежної України: Декларація про державний суверенітет України, Акт проголошення Незалежності України, Конституція України, Кримінальний кодекс України, Закони України «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» та ціла низка ключових законів.

Безцінним є Ваш внесок у розвиток кримінологічної науки, її популяризацію, поширення кримінологічних знань серед широких верств населення. Ви – незмінний Президент Кримінологічної асоціації України.

Ваш авторський доробок унікальний. Він вражає енциклопедичністю пізнань, широтою мислення, талантом та оптимізмом, надихає на пошуки нових незвіданих обріїв і зрізів дійсності. Ви автор більш ніж 500 наукових, навчальних, публіцистичних і художніх творів, «людина тисячоліття». Ми, Ваші учні і послідовники, знаємо Вас як державного діяча, політика, вченого, письменника, журналіста. Так, все це про Вас … а ще Ви Сім’янин з великої літери, вірний чоловік, люблячий батько, дідусь 4 онуків та 4 правнуків.

Ви радник, наставник, учитель для наступних поколінь, який по-батьківськи ставиться і піклується про своїх численних учнів, мудро робить ставку на молодь, вбачаючи перспективу саме у молодих науковцях, яким усіляко допомагає і підтримує. Ціла плеяда Ваших учнів успішно захистили кандидатські (більше 200) та докторські (більше 100) дисертації, у багатьох із них вже є свої наукові школи. 

Ваші заслуги на науковому, управлінському, політичному поприщі гідно відзначені державою – доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України, заслужений юрист України, почесний громадянин м. Харків, кавалер всіх нагород МВС України, орденів та медалей інших країн, відзначений різноманітними почесними званнями і преміями за миротворчу, наукову і політичну діяльність, а також працю в літературі та журналістиці.

Вельмишановний Олександре Марковичу! Прийміть найщиріші вітання з Днем народження! Хай Ваше життя щедро колоситься щастям, а тепло наших сердець наповнює невичерпною енергією, оптимізмом, кожен день буде осяяний почуттям любові, взаєморозуміння, а добре здоров’я, гарний настрій стануть запорукою нових творчих звершень. Від усієї душі бажаємо сімейного добробуту, злагоди, щирих і добрих друзів, надійних помічників, талановитих учнів.

Відповідальний секретар

Кримінологічної асоціації України

Професор Олексій ЛИТВИНОВ