Професорка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Надія Демиденко взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Підготовка правоохоронців у системі МВС України в умовах воєнного стану».

У рамках конференції, організатором якої виступив Харківський національний університет внутрішніх справ, обговорювалися проблеми та перспективи професійної підготовки правоохоронців в умовах воєнного стану. Акцентувалась увага на практичній складовій у підготовці майбутніх поліцейських, а саме – покращенню фізичної підготовки, здобуття навичок по роботі з вибухотехнікою, зі зброєю в екстремальних ситуаціях із підвищеним рівнем емоційного напруження тощо.

У своїх тезах доповіді на тему «Психологічні аспекти впливу засобів масової інформації в умовах війни: із досвіду Великої Британії» Надія Демиденко зазначила, що зміст і форма засобів масової інформації майже повністю орієнтуються на психологічну маніпуляцію. При цьому за допомогою певних психологічних прийомів здійснюється відбір категорій людей, які найбільш піддаються психологічному впливу. З ними проводиться більш активна і цілеспрямована робота щодо створення потрібного психологічного стану. Отже, інформаційно-психологічна пропаганда під час війни займає надзвичайно важливу роль у протистояннях. Враховуючи силу психологічного впливу засобів масової інформації на свідомість громадян, необхідно активніше використовувати ті методи, які спонукають на військову звитягу та на консолідацію суспільства для повоєнної розбудови країни.

Управляючи соціальними настроями громадян у період війни не слід обіцяти швидкого і простого виходу із складних воєнних ситуацій, щоб у подальшому уникнути «розчарувань в очікуваннях». Показовою є промова В.Черчіля, проголошена перед палатою громад у травні 1940 року. Слова прем’єр-міністра Великої Британії В.Черчіля про те, що на співвітчизників чекає «кров, важка праця, сльози і піт» не злякали британців, а навпаки – консолідували їх для тривалої боротьби.

З електронним збірником наукових праць конференції можна ознайомитися на сайті університету.

Сумська філія ХНУВС