Відбулася щорічна Міжнародна науково-практична конференція «Протидія кіберзлочинності та торгівлі людьми». Науковий захід організовано кафедрою протидії кіберзлочинності факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. 

У роботі конференції взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, науковці провідних навчальних закладів: Національної академії внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця, Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Харківського національного університету економіки, Ризького університету імені Страдіня та Коледжу комп’ютерних наук Нейцзянського університету (Китай), а також практичні працівники: старший інспектор з особливих доручень Департаменту кіберполіції Національної поліції України Владислав Лактіонов, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Владислав Антонов та ін.

З вітальним словом до присутніх звернувся перший проректор Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець, який наголосив на важливості й актуальності тематики конференції в умовах війни з Росією не лише на фізичному, але й на кіберфронті. 

До вітального слова приєдналися академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка та член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Сергій Гусаров, які наголосили на необхідності підготовки кваліфікованих фахівців у галузі кібербезпеки. 

Національний менеджер проєктів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко розповіла про роль ОБСЄ у забезпеченні безпеки та можливості продовження співпраці  у гуманітарних проєктах з університетом. 

Слова підтримки від міжнародної наукової спільноти щодо боротьби України з російською агресією висловив ддекан юридичного факультету, провідний науковий співробітник Ризького університету імені Страдіня октор юридичних наук, професор Яніс Грасіс. 

Під час доповідей учасники наукового заходу дискутували на теми дослідження загроз кібербезпеки БПЛА, організації зв’язку правоохоронних органів у кіберсфері, обговорювали особливості проведення судової комп’ютерно-технічної експертизи в умовах воєнного стану та проблеми, що виникають під час проведення такої експертизи. На науковому заході також йшлося про протидію шахрайству у кіберсфері, управління ресурсами СУІБ, тестування безпеки програмного забезпечення тощо.

За підсумками конференції буде сформовано відповідну резолюцію, в яку увійдуть основні ідеї та пропозиції, висловлені учасниками заходу.

ВЗГ ХНУВС