Кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ Тетяна Матюшкова взяла участь в якості запрошеного експерта у правовому кінозалі, організованому клубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» до Міжнародного дня захисту дітей. Представники 16 молодіжних центрів з усієї України переглянули в онлайн-форматі зворушливу стрічку з репертуару кіноклубів Docudays UA «Абетка» режисерки Мадлі Ляене (Німеччина).

Модератором кіноклубу виступив голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання БВПД Юрій Чумак.

Представники молодіжних центрів переглянули фільм «Абетка», епіграфом до якого став вислів: «Коли ви виховуєте жінку – ви виховуєте сім’ю, коли ви виховуєте дівчат – ви виховуєте майбутнє». Кінострічка оповідає про нелегку долю дівчини Веле, яка стала жертвою злочину (згвалтування). Вона не знає, скільки їй років, вчиться читати й писати, щоб не відставати від своєї 7-річної доньки. 

Тетяна Матюшкова зазначила, що права людини мають бути захищеними навіть в умовах війни, і, «незважаючи на те, що в стрічці показана особиста людська трагедія та трагедія цілої країни Ліберії, яка потерпає від війни, фільм залишає післясмак надії». Також представниця університету поділилася порадами та контактами щодо того, де можуть шукати допомогу українські діти та їхні батьки, які сьогодні страждають від злочинів російських окупантів.

Куди звертатися жертвам сексуального насильства під час війни в Україні:

Національна поліція України – 102 (за регіонами);

органи прокуратури (за регіонами);

військова адміністрація – за місцем вчинення злочину або за місцем перебування;

медична допомога – 103;

безоплатна правова допомога – 0 800 213 103;

Національна гаряча лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства – 116 123.

ВЗГ ХНУВС