Школою наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ проведено третій вебінар на тему «Попередження та протидія домашньому насильству в Україні» у рамках співпраці з Харківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та сектором «Ізюмське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання БВПД. Спікерами виступили заступниця директора Центру Лілія Йолкіна та завідувачка сектору «Ізюмське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Хотетовська.

На початку онлайн-заходу голова Школи наукового лідерства Віталій Найда звернув увагу курсантів на важливість проблеми домашнього насильства та характерні її особливості в умовах воєнного стану, на законодавчі новели, спрямовані на удосконалення правового реагування на випадки домашнього насильства в Україні, а також на актуальні проблеми в окресленій сфері, з якими стикаються співробітники територіальних органів Національної поліції України.

Лілія Йолкіна підготувала для учасників Школи виступ, присвячений визначенню домашнього насильства ключовим положенням Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Також було обговорено основні положення «Стамбульської конвенції», спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, види адміністративної та кримінальної відповідальності за домашнє насильство.

Тетяна Хотетовська присвятила свій виступ актуальним проблемам досудового розслідування домашнього насильства, а також тактичним особливостям проведення окремих слідчих дій.

Учасники Школи взяли активну участь в обговоренні, доповнювали спікерів. Зокрема, курсантів цікавили питання міжнародного досвіду реагування на випадки домашнього насильства, роль громадського сектору в попередженні та протидії домашньому насильству, типовий портрет жертви та кривдника.

ВЗГ ХНУВС