Для курсантів усіх курсів факультетів № 2 та № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ з метою здійснення національно-патріотичного виховання відкрито пересувну виставку «Вигнання. До 75-х роковин початку депортації українців (1944-1951)». Виставка є спільним проєктом Українського інституту національної пам’яті, Інститутів народознавства та українознавства ім. Івана Крип’якевича Національної академії наук України, Інституту історії церкви Українського католицького університету, Історико-краєзнавчого музею м. Винники та Світової федерації українських лемківських організацій.

Презентація виставки для курсантів групи 204 факультету № 3 відбулася за участі місцевого представника Українського інституту національної пам’яті Олексія Серветника та проректора ХНУВС Анатолія Клочка. Під час презентації Олексієм Серветником було передано видання, розроблені фахівцями Інституту за останні роки. Їх з подякою прийняла директор університетської бібліотеки Олена Музика. Цього ж дня розпочалися екскурсії, які відбуватимуться за визначеним графіком. Їх проводитиме фахівець відділу соціально-гуманітарної роботи Андрій Прохоров.

Виставка складається з 18 банерних стендів, на яких у фотографіях, документах, картах і діаграмах представлена історія західних регіонів України: Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини, які ще називають Закерзонням, розповідається про передумови, хід та наслідки депортацій, що відбулися протягом 1944–1951 рр.

Трагічні події вітчизняної історії – це не привід для розпачів, а можливість краще зрозуміти витоки нашого сьогодення, віддати шану українцям, які свого часу втратили малу батьківщину та стали вимушеними переселенцями через політику тоталітарного режиму СРСР щодо українців. Сьогодні, коли багато хто з наших співвітчизників через повномасштабну агресію рф також отримав такий гіркий досвід, ми повною мірою розуміємо і відчуваємо ті події. Виставка дає можливість зробити правильні висновки задля нашого світлого майбутнього у незалежній і непереможній Україні.

ВЗГ ХНУВС