Доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 ХНУВС кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко взяла участь у міжнародній науковій конференції «Співи землі: біологія та екологія в літературі та культурі», яка відбулася в Бердянському державному педагогічному університеті. Захід проходив у режимі онлайн на платформі Zoom. Конференція об’єднала вчених із різних куточків України (Бердянськ, Харків, Суми, Мелітополь, Запоріжжя, Дніпро, Київ, Миколаїв, Кременець, Кривий Ріг, Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Тернопіль, Луцьк, Острог) та Великобританії (Вулвергемптон, Честер). Полем досліджень науковців стали різножанрові твори як класиків, так і сучасних авторів. Під час роботи у секціях учасники обговорили питання зоопоетики, анімалістичного жанру в літературі та культурі, екокритики, дослідили символіку, емблематику, семіотику тварин і рослин у мистецтві.

Наталія Кобилко виступила з доповіддю «Взаємодоповнення образів цапа Фабіяна і Фабіяна-філософа в дилогії Василя Земляка “Лебедина зграя” і “Зелені Млини”». Авторка простежила химерність головних героїв, які виступають справжніми хранителями народних цінностей, традицій, моральних ідеалів.

У рамках конференції відбулися публічна лекція Віталія Гнатюка та Ганни Табакової «Не дивіться вгору! Екологічні катастрофи та їх відображення в літературі», а також творча зустріч із письменником Іваном Андрусяком. За матеріалами конференції видано програму та збірник тез доповідей.

ВЗГ ХНУВС