Харківський національний університет внутрішніх справ спільно із Виконавчим агентством із питань освіти та культури (EACEA) розпочинає реалізацію проєкту «Світлофор політики ЄС: гендер, права, міграція та цифровізація» (GeRiMiD). ХНУВС став першим закладом вищої освіти сектора безпеки та оборони, що розпочав викладання європейських студій за напрямом Жан Моне програми Erasmus+.

Останні дослідження щодо гендерного аспекту під час імміграції показують, що чоловіки та жінки мають абсолютно різні інтеграційні здібності. Соціальні норми та практики, які сприяють гендерній рівності, або, навпаки, дискримінаційні інститути формують або обмежують рішення, вибір і поведінку жінок. Пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення стали черговим викликом для світу, спільноти та зумовили необхідність впровадження цифрових технологій у всі сфери життя та формування спільного цифрового простору. ІТ-технології можуть бути платформою для втілення гендерно-орієнтованих рішень, коли до такої роботи залучено жінок, у тому числі. Також, цифровізація в міграції є необхідною складовою функціонування країни-кандидата до вступу в ЄС.

Власне проєктна діяльність спрямована на демонстрацію того, як при застосуванні цифрових технологій забезпечується конфіденційність і загальні права людини на різних етапах міграційного циклу. Тому проєкт «GeReMiD» буде невід'ємним елементом європейської освіти для ХНУВС, його співробітників і студентів.

Цілі та завдання модулю:

  • зосередити увагу на гендерних питаннях і питаннях прав людини під час цифровізації державних послуг і поглибити співпрацю з ЄС;
  • розуміння цінностей ЄС, підвищення обізнаності про стратегії ЄС у сфері прав людини та ґендеру;
  • дотримання рівності у процесі цифровізації;
  • підкреслити потребу в дослідженнях і розробці проєктів, орієнтованих на людину, і цифрових послуг для міграції в Україні;
  • підвищити якість освітніх послуг.

Освітня та наукова складова реалізації проєкту:

  • проведення курсів;
  • проведення дослідження;
  • викладання.

Додатково: програма Жана Моне – одна з освітніх програм Європейського Союзу, мета якої є активізація євроінтеграційного дискурсу, сприяння досконалості євроінтеграційних студій, залучення ЗВО до досліджень євроінтеграційних процесів та поширення ідей Об’єднаної Європи.

ВЗГ ХНУВС