Для курсантів 4 курсу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено комбіноване навчальне заняття за темою «Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації, документування та розслідування кримінальних правопорушень на деокупованих територіях». До заняття, організованому кафедрами кримінального права і кримінології, кримінального процесу та організації досудового слідства, криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1, долучилися працівники практичних підрозділів ГУНП у Хмельницькій області: заступник начальника слідчого управління підполковник поліції Руслан Войтюк і спеціаліст-криміналіст ВКЗ слідчого управління старший лейтенант поліції Григорій Марченко. 

Перед учасниками заходу виступив декан факультету № 1 полковник поліції Олександр Музичук, який наголосив на важливості інтеграції теоретичної та практичної складових у підготовці курсантів, особливо в умовах воєнного стану, націлив на плідну, активну роботу прикладної спрямованості.  

Заступник начальника слідчого управління Руслан Войтюк презентував особливості комплексного підходу до організації та здійснення документування воєнних злочинів, тактики проведення оглядів та інших слідчих (розшукових) заходів, зокрема, на деокупованих територіях. Завідувач кафедри кримінального права і кримінології, доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов звернув увагу на проблемні аспекти кваліфікації колабораційної діяльності, воєнних злочинів при розмежуванні із суміжними складами кримінальних правопорушень. Також розглянули особливості кваліфікації випадків заподіяння смерті людям під час ведення бойових дій та тимчасової окупації окремих територій України: заподіяння смерті цивільним особам; заподіяння смерті військовослужбовцям (у бою, в період перебування у полоні тощо). Обговорили труднощі застосування закону про кримінальну відповідальність у практичній площині, в умовах діяльності на деокупованих територіях, специфіку доктринального та прикладного підходів до кримінально-правової кваліфікації, їх поєднання.

Жвавий інтерес у курсантів викликали питання кваліфікації діянь корегувальників ворожого вогню з числа громадян України, а також різних проявів колабораційної діяльності, пособництва державі агресору, особливостях забезпечення координації дій при роботі у складі слідчо-оперативних груп.

Спеціаліст-криміналіст Григорій Марченко, який має досвід службової діяльності на деокупованих територіях Київської області, довів до курсантів вимоги щодо дотримання особливих правил безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, огляді місць вибухів, приміщень, споруд. Окремо було описано специфіку організації та проведення ексгумації трупів як з місць поодиноких, так і масових поховань, а також призначення генетично-молекулярної, військової експертиз. Деталізовано перелік питань, які доцільно ставити на вирішення судового експерта. Виклад матеріалу супроводжувався використанням мультимедійної презентації.

Протягом заняття було створено діалогічну атмосферу із широким залученням курсантів до передачі досвіду практичних працівників ГУНП у Хмельницькій області, вирішення теоретико-прикладних проблем кваліфікації, документування і розслідування кримінальних правопорушень. 

Заняття проведено в межах реалізації заходів щодо посилення практичної складової освітнього процесу та його адаптації до задач здійснення службової діяльності поліцейських на деокупованих територіях України.

ВЗГ ХНУВС