Доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6 ХНУВС кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко пройшла міжнародне підвищення кваліфікації в Szkoła Języka i Kultury Polskiej на базі Сілезького Університету в Катовіце (Польща). Програма реалізувалася за підтримки NAWA (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej), яка надала стипендії на навчання для іноземних студентів і викладачів. Протягом місяця учасники пройшли інтенсив з вивчення польської мови, відвідували семінари «Знання про Польщу» (мова, література, кіно, театр, історія, політика, економіка, спорт), мали насичену культурну програму (літературне кафе, кінодискусійний клуб, детективний клуб, мовні ігри, зустрічі з поезією). У межах програми стипендіати подорожували країною – відвідали Цешин, Бескиди, Живець, Краків, Катовіце, Освенцим. Мали можливість відкрити для себе як визначні здобутки Польщі, так і її трагічні сторінки.
У літній школі взяли участь майже 300 студентів і викладачів із різних країн і континентів. Учасники вивчали не лише польську мову, а й удосконалювали навички комунікації англійською, знайомилися з новими методами й формами роботи на заняттях, порівнювали систему вищої освіти України та закордону. Також було окреслено основні напрями співпраці між викладачами-філологами Харківського національного університету внутрішніх справ і Сілезького Університету в Катовіце.
Після закінчення проєкту викладачка Наталія Кобилко продовжує навчання в Центрі культури та європейського діалогу в Івано-Франківську (Centrum Kultury Polskiej I Dialogu Europejskiego w Iwano-Frankiwsku). Отримані знання будуть застосовані під час викладання актуальних питань міжкультурної комунікації та розкриття мовної спорідненості в межах навчальних курсів «Українська мова професійного спрямування» та «Українська мова як іноземна».

ВЗГ ХНУВС