Відбулося онлайн-засідання наукового гуртка кафедри соціології та психології факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ за темою «Екзистенційні переживання війни» під керівництвом доцентки кафедри Олени Шахової. У засіданні гуртка взяли учать студенти і викладачі кафедри.
Із доповіддю на тему «Екзистенційна криза людства в романі А. Камю "Чума"» виступив студент Дмитро Сухов, який висвітлив описану в романі боротьбу людської спільноти проти конкретного ворога – чуми, яка є метафорою боротьби європейського опору проти нацизму. Альбер Камю поширив значення образу чуми на буття в цілому. Це не тільки чума (коричнева чума, як називали нацизм у Європі), а зло взагалі, невіддільне від буття, властиве йому завжди.
Головна думка роману, яка пролунала і в доповіді – люди доброї волі здатні перемогти конкретне зло, але не можуть знищити його як категорію світобудови. Тож єдине, що повинна робити людина – бути і завжди залишатися людиною, осмислювати своє життя, усвідомлювати свої життєві цінності з прийняттям повної відповідальності за свій вибір.
Доповідь викликала жваве обговорення трьох основних типів персонажів, які описав А. Камю: людей доброї волі, людей-примиренців і тих, хто шукає зиску з обставин.

ВЗГ ХНУВС